In het voorjaar van 2022 startte de eerste fase van de renovatie van het dak van het historisch stadhuis. Daarvoor werd ca. 1,3 miljoen euro uitgetrokken. De werken worden gefinancierd door stad Hasselt en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. Er werd echter vastgesteld dat de draagstructuur van de zoldervloer onverwachte gebreken vertoonde.

 

“Om de eerste editie van kunsttentoonstelling ‘Het Kunstuur’ niet te moeten onderbreken werden de renovatiewerken kort gepauzeerd”, leggen burgemeester Steven Vandeput en schepen van Gebouwen Laurence Libert uit. “Nadat die expo afgelopen was en de kunstwerken weggehaald werden zijn we in februari in alle veiligheid kunnen starten met de vloerrenovatie.”

 

Nadat de vloerwerken achter de rug waren startten de dakwerken. Nadat de nodige isolatie en verstevigingen aan de kepers aangebracht werden konden burgemeester en schepen in mei de eerste leien leggen op het dak.

 

“Daarmee startte er meteen ook een race tegen de klok. Het volledige dakoppervlak, van ca. 654m², moest immers tegen einde augustus helemaal bedekt zijn met de nieuwe rood-paarse fumetleien”, aldus burgmeester Vandeput en schepen Libert. “Het niet zo zomerse regenweer dreigde nog even roet in het eten te gooien maar dankzij uitstekend werk van onze aannemer zijn de werken nu al zo goed als afgerond. Vandaag wordt de dakruiter terug op de toren geplaatst en ook de wijzerplaat in de voorgevel keert terug naar zijn vaste stek.”

 

De komende weken worden de stellingen rondom het historisch stadhuis afgebroken en verandert het Groenplein opnieuw van werfzone naar Hasseltse gezelligheid. Op 12 september openen dan de deuren van de tweede tentoonstelling van ‘Het Kunstuur.’

Onderwerpen