Stad pakt tijdens Jeneverfeesten uit met preventiecampagne rond drinken en rijden

Door Steven Vandeput op 13 oktober 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – De gemeenschapswachten zullen tijdens de komende Jeneverfeesten actief sensibiliseren en informeren rond drinken en rijden. “Het is duidelijk dat er tijdens het weekend van de Jeneverfeesten heel wat glaasjes gedronken zullen worden. Dat kan, uiteraard. Maar drinken én rijden: dat kan niet. Daar willen we – nog maar eens – de nadruk op leggen,” aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

De stad Hasselt bereidt zich voor op een absolute topeditie van de Jeneverfeesten. “We verwachten inderdaad veel volk. Iedereen is uitgelaten nu de coronaregels bijna allemaal overboord zijn. De zogenaamde ‘knaldrang’ zal ook wel tijdens onze Jeneverfeesten naar boven komen. En dat juichen we toe. We hopen dat het één geweldig feest wordt. Daar horen uiteraard één of meerdere borreltjes bij. Allemaal geen probleem zolang daarna niet meer met de wagen gereden wordt. Daarover willen we de bezoekers van de Jeneverfeesten graag nog eens informeren. We hebben liever dat je je wagen laat staan dan het volgende rondje,” vertelt burgemeester Vandeput.

 

Alcoholtesten

 

Aan de bibliotheek zal daarom een standplaats staan met gemeenschapswachten. Die zullen met blaastoestellen gratis alcoholtesten afleggen. Verder zullen ze met alcoholzelftesten door de stad lopen. Alle gemeenschapsdiensten krijgen ook taxikaarten die ze kunnen uitdelen.

 

“De testen zijn louter indicatief maar het is vooral de bedoeling om te sensibiliseren en te informeren rond ‘drinken en rijden’. Er zullen ook banners in de stad ophangen die de bezoekers eraan herinneren dat dit een combinatie is die niet wordt getolereerd,” zegt de burgemeester, die ook bevoegd is voor veiligheid.

 

Jeneverpleinen

 

Het jeneverweekend zelf kondigt zich alvast prachtig aan. “De weersvoorspellingen zien er inderdaad prima uit. Er hebben zich ook een vijftigtal standhouders aangemeld. Nog even herhalen dat de bezoekers in een aantal afgebakende zones, de Jeneverpleinen, enkel binnen mogen met een Covid Safe Ticket (CST). Daarvoor krijg je dan een polsbandje. Op zaterdag eentje en opnieuw op zondag. Dit geldt voor de Grote Markt, het Begijnhof, het Groenplein, het Capucienenplein, de Fruitmarkt, het Kolonel Dusartplein en het Molenpoortplein. Op verschillende plaatsen in de binnenstad, zoals bijvoorbeeld aan de uitgang van elke parking, kan je zo’n CST-bandje afhalen. Daarmee kan je dan vlot de Jeneverpleinen binnenlopen. In de rest van de binnenstad heeft iedereen vrije toegang. Voor die verschillende jeneverstandjes, uitgebaat door Hasseltse verenigingen, gelden dezelfde regels als elders in de binnenstad. ‘Gebruik je gezond verstand en geef elkaar genoeg ruimte.’ Zo maken we er een veilige editie van. We hopen dat alle bezoekers zo maximaal kunnen genieten van deze 31ste Jeneverfeesten,” besluit de burgemeester.

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is