Vanaf vrijdag 3 tot vrijdag 10 november staat het Hasselts dialect helemaal op ‘ne piédestal’. De ‘Drèède Wieëk van ‘t (H)essels’ werd bovendien verschoven van juni naar november. “Dat willen we in de toekomst zo behouden. De week kan dan immers telkens eindigen met de première van de nieuwste voorstelling van het Koninklijk Hasselts Operettegezelschap (KHOG). Op vrijdag 10 november brengen zij in het CultuurCentrum Hasselt voor de eerste keer hun toneelstuk ‘Coupe Royale’. Dat vormt het sluitstuk van een goed gevulde week waarmee we opnieuw ons immaterieel cultureel erfgoed actief promoten,” vertellen Steven Vandeput en Dymfna Meynen.

 

“Dit jaar openen we de ‘Week van het Hasselts’ officieel op vrijdag 3 november met een optreden van het koor Veldeke “Het is de eerste keer dat zij optreden. Zij brengen Hasseltse liedjes en zullen ook het publiek twee liedjes aanleren. Een interactieve muzikale avond, dus,” vertelt Marco Clerinx van Veldeke vzw.

 

Op zaterdag 4 november leren we de Sint wat Hasselts. Dan zullen Armand Schreurs en Karin De Greeve een uurtje Hasseltse gedichten voordragen in het Huis van de Sint. Bovendien werd er een gloednieuw Hasselts Sinterklaasliedje gemaakt. Ook dat zal daar dan gebracht worden.

 

Onder het mom ‘Er spreekt geen hond meer Hasselts’ organiseren Jos Tuts en Jan De Belleman op zondag 5 november een spreekwoordenzoektocht en een verkiezing ‘Hond van het Jaar’. “We starten en eindigen aan het standbeeld ‘Man met hond’ op de Thonissenlaan. Van daaruit kunnen de honden met hun baasjes de wandeling starten. Iedereen is welkom. Mét of zonder hond,” aldus de organisatoren.

 

Maandag neemt het Hasselts dialect even een rustdag maar op dinsdag staan er twee activiteiten gepland. In de voormiddag laat Jos Tuts het sappige dialect over de wekelijkse markt rollen. Hij nodigt iedereen alvast uit om te passeren aan zijn kraampje voor Hasseltse liedjes en een jeneverke. In de namiddag geeft oud-burgmeester Willy Claes persoonlijk een rondleiding op zijn eigen tentoonstelling ‘Little Red Man, Willy Claes 85’. Uiteraard doet hij dat in het Hasselts.

 

Woensdag is het aan de jeugd. Dan trekt het jeugdtoneel van het KHOG onder leiding van Bart Janssens door de Hasseltse binnenstad met een kort toneelstukje.

 

Stadsgids Patrick Reygel zal donderdag de luchtige stadswandeling ‘Sente make de stad’ in het Hasselts geven. “Daarin illustreer ik hoe geld vanaf de middeleeuwen tot in de 19de eeuw de stad en haar historische gebouwen heeft bepaald,” aldus Reygel.

 

Tot slot hebben we op vrijdag 10 november dan de grote apotheose van deze mooie week met de première van ‘Coupe Royale’.

 

“Verder werden ook de Hasseltse handelaars aangeschreven met de vraag hun klanten deze week in het Hasselts te bedienen. Aan onze Hasseltse horeca boden we een ‘ludieke menukaart in het Hasselts’ aan. Je merkt dat er deze week een gevarieerd en uitgebreid programma wordt gepresenteerd. We willen hiermee het belang dat dit stadsbestuur hecht aan ons mooie dialect, benadrukken. Een dialect verstevigt de onderlinge verbondenheid van een gemeenschap. Het dialect is als lijm. Het zorgt voor een samenhorigheidsgevoel. Dat kunnen we als stadbestuur alleen maar ondersteunen met een mooi eerbetoon,” voegt burgemeester Steven Vandeput nog toe.

 

PROGRAMMA ‘Drèède Wieëk van ‘t (H)essels’

 

Vrijdag 3 november: Grote opening ‘Wieëk van ’t (H)essels’ met optreden koor van Veldeke & samenzang

Start 20u – Einde 23u

Aula Virga Jessecollege – Guffenslaan 27 - Hasselt

Gratis inkom – geen reservatie (vol = vol)

21u: receptie inkomhal aangeboden door stad Hasselt

Organisatie: Veldeke Hasselt vzw

 

Zaterdag 4 november: De Sint in ‘t (H)essels

Start 18u – Einde 19u

Oud Gerechtshof Havermarkt

Gratis, vrije inkom

Organisatie: Armand Schreurs, Karin De Greeve & Sinterklaas

 

Zondag 5 november: Verkiezing ‘Hond van het Jaar’ & Hasseltse spreekwoordenzoektocht

Start 13u30 – Einde 15u30

Standbeeld ‘Man met hond’ – t.h.v. Thonissenlaan 51 - Hasselt

Organisatie: Jos Tuts & Jan De Belleman

 

Dinsdag 7 november:

Hasselts op de Markt

Start 9u – Einde 12u

Dusartplein

Optreden: Jos Tuts

‘Little Red Man, Willy Claes 85’

Start 15u

Studio Stad – TT-Center – Sint-Jozefsstraat 10

Gids: Willy Claes

 

Woensdag 8 november: Jeugdtoneel in ‘t Hessels

Rondtrekkend jeugdtoneel met kort Hasselts toneelstukje

14u: LDC Stadspark

14u45: Nieuwe kiosk Kanaalkom

15u30: Huis van de Sint