Stad Hasselt en LSM planten 500 klimaatbomen

Door Steven Vandeput op 5 februari 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – Samen met Limburg Sterk Merk (LSM) plant de stad Hasselt komend voorjaar 500 klimaatbomen aan. Dat zijn bomen die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en klimaatveranderingen. De stad Hasselt investeert 150.000 euro, LSM draagt via haar klimaatbomenfonds 89.000 euro bij aan het project.

 

De eerste klimaatbomen werden aangeplant in Runkst. “Dit Hasselts stadsbestuur heeft altijd geijverd voor extra groen in de openbare ruimte, op zo veel mogelijk plaatsen. Deze bomen zijn hier een uitstekend voorbeeld van en terzelfdertijd zijn ze een grote stap vooruit wat de beloofde vergroening betreft. Tegelijkertijd creëren we extra schaduwrijke plekken op speelpleinen, kerkhoven en pleinen. De bomen zorgen voor een natuurlijke airconditioning,” zegt Hasselts burgemeester Steven Vandeput.  

 

Klimaatbomen

 

Er werd specifiek gekozen voor klimaatbomen. Dat zijn toekomstbestendige bomen, die de veranderende (klimaats)omstandigheden goed aankunnen. Ze hebben minder water nodig en vragen daardoor ook minder onderhoud. Zo komen er vanaf volgend voorjaar Japanse sierkersen op het Katarinaplein, zomerlindes in Runkst, eenstijlige meidoorns nabij speelpleinen en winterlindes bij speeltuinen.

 

“Dit project en de extra middelen van LSM bieden ons dus de mogelijkheid om meer ervaring op te bouwen rond het aanplanten en onderhouden van klimaatresistente bomen. We kiezen specifiek voor plekken waar veel mensen leven, wonen of werken. Speciale aandacht ging uit naar onze dichtbevolkte woonwijken en schoolomgevingen binnen de Singel. Maar ook in de deelgemeenten komen klimaatbomen in de kernen of in de buurt van de speelpleinen, scholen of kerkhoven. Op deze specifieke openbare plaatsen zijn geen grootschalige wijzigingen gepland en liggen geen nutsleidingen in de ondergrond. Hierdoor is de toekomst van de bomen verzekerd,” vertelt burgemeester Vandeput.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is