“Pukkelpop behoort tot de veiligste festivals van het land”

Door Steven Vandeput op 23 augustus 2022, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – De in het Pukkelpop Control Center verzamelde orde – en veiligheidsdiensten kenden dit jaar een rustige editie van het festival. “Door onze gecoördineerde veiligheidsaanpak, de ervaring van de organisatie en onze nauwgezette voorbereidingen kunnen we ondertussen stellen dat Pukkelpop tot de veiligste festivals van het land behoort”, klinkt het.

 

Met de ondersteuning van de omliggende politiezones en de federale politie was de politiezone Limburg Regio Hoofdstad zoals elk jaar druk in de weer om de veiligheid van de festivalbezoekers op en rond het terrein te garanderen. Een aantal GSM-diefstallen en vijf halskettingendiefstallen, waarvan de daders reeds door de onderzoeksrechter zijn aangehouden, vormden de belangrijkste feiten afgelopen weekend. De daders werden kordaat aangepakt. Een goede samenwerking met het Parket Limburg is daarvoor cruciaal. “Daarnaast controleerden onze diensten ook op de aanwezigheid van drugs. Een 135-tal personen tekenden positief. In de meeste gevallen ging het om cannabis. We kunnen dus terugblikken op een rustige Pukkelpopeditie”, aldus de politiezone Limburg Regio Hoofdstad.

 

KLEINE VERZORGINGEN

Wie na een avondje Boilerroom ’s ochtends wat hoofdpijn had of zijn voet al springend verzwikte aan de Main Stage, kon op verschillende plekken op het festivalterrein terecht bij de mensen van Het Vlaamse Kruis: “In totaal telden we bijna 4500 verzorgingen. Het ging dan vooral over kleinere huidwonden, kneuzingen en een opvallend aantal wespensteken.”

Voor het beperkt aantal grotere verzorgingen kon Het Vlaamse Kruis rekenen op de ondersteuning van de verschillende medische diensten van het Jessa Ziekenhuis.

 

WESPEN

Van alle veiligheidsdiensten telde de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg in verhouding misschien wel de meeste interventies. De aanhoudende droogte had tot gevolg dat er voor het hele land code rood werd afgekondigd. Zowel voor bezoekers als voor de organisatie was het verboden om oa. met vuurwerk te werken. Niettegenstaande kenden de brandweerlui toch een druk festivalweekend: “Op basis van de verschillende meldingen van wespensteken, konden we twaalf wespennesten op en rond het festivalterrein verdelgen. Een mooie samenwerking tussen de brandweer en de medische diensten.”

 

SAMENWERKING

Het Pukkelpop Control Center huisvestte de voorbije dagen mensen van de politie, brandweer, medische teams, civiele bescherming en de organisatie. Die nabijheid creëert tijdens een festival van groot formaat een niet te missen synergie tussen de verschillende veiligheidsdiensten. Zowel burgemeester Steven Vandeput als de organisatie van Pukkelpop blikken terug op een geslaagde editie: “De ervaring van de organisatie en de gecoördineerde veiligheidsaanpak wierpen ook dit jaar weer hun vruchten af. We tellen af naar de volgende editie.“

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is