Een gloednieuwe toplaag voor de 400-meter baan, nieuwe aanloopstroken voor het speerwerpen, verspringen en hoogspringen. Een optimalisatie van de steeple- en polstokzone. Een nieuwe discuskooi. En daarbovenop werd overal ledverlichting geïnstalleerd. Alles volgens de laatste normen en regels van de sport. Ziedaar de optimalisatie die de atletiekpiste in Kiewit onderging.

 

“Deze bestuursperiode zetten we volop in op onze sportinfrastructuur. Een grondige aanpak van de 45-jarige atletiekpiste past perfect in die visie. We zijn een echte sportstad en goed uitgeruste infrastructuur is daarbij van essentieel belang,” aldus een fiere schepen van Sport, Habib El Ouakili.

 

Intensief gebruik

 

De piste wordt immers intensief gebruikt. “Jaarlijks passeren hier zo’n 50.000 sporters over het tartan. Onze twee loopclubs, AVT en VACH, hebben er hun thuisbasis. Maar ook andere sportclubs van binnen en buiten Limburg zijn er regelmatig te vinden. Bovendien loop je er geregeld topsporters zoals Hans Van Alphen, Rani Rosius, Niels Pittomvils en Kim Meylemans tegen het lijf. Verder is de atletiekpiste in Kiewit jaarlijks het decor voor tal van evenementen zoals schoolsportdagen en bedrijfsuitstappen. Ook de Topsportschool traint hier,” maakt El Ouakili duidelijk dat de piste intensief gebruikt wordt.

 

Vlaamse steun

 

“Dankzij het consequente onderhoud van onze stadsdiensten heeft de piste zo lang dienst gedaan. Maar uiteindelijk moet er wel vernieuwing komen. Eind november 2022 zijn we gestart met de werken. We mogen heel fier zijn op wat hier nu ligt,” vult schepen van Openbare Werken, Laurence Libert aan.

 

 

“Van de totale investeringskost van één miljoen euro, nam de Vlaamse overheid 200.000 euro voor haar rekening. Zo zetten we Hasselt samen op de kaart, ook als sportstad. Met deze investering laten we zien dat alle sporten voor dit stadsbestuur belangrijk zijn en dat we de sportende Hasselaar in alle comfort hun sport willen laten uitoefenen,” aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

Sportcentrum Kiewit

 

Ook de clubs zijn uiteraard blij met het eindresultaat. “We kijken ernaar uit om terug in onze gekende omgeving te kunnen trainen en zijn bijzonder tevreden met de optimale omstandigheden waarin dat nu kan,” besluit Roel Fosters, penningmeester van AVT.

 

Met deze gloednieuwe site hoopt de stad Hasselt nog meer talent aan te trekken in het sportcentrum van Kiewit. De sporthal werd eerder al op een duurzame manier gerenoveerd. Ook de bloeiende tennisclub Tenkie heeft zijn duidelijke stek. “Met de komst van een nieuwe tennishal en de uitbreiding van de padelinfrastructuur staat hun accommodatie ook op punt,” vertelt schepen El Ouakili. “Hockeyclub Hasselt Stix heeft zich verankerd op de site met een nieuw veld. De renovatie van de atletiekpiste is een nieuwe stap in de vervolmaking van die sportcentrum.”