N-VA vraagt en krijgt (gedeeltelijke) aanpak onveilige fietsoversteekplaats afrit 27 Hasselt-West

Door Steven Vandeput op 9 september 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – Minister van Mobiliteit Lydia Peeters zal de onveilige fietsoversteekplaats aan afrit 27 Hasselt-West (gedeeltelijk) aanpakken. Dat doet ze op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester Steven Vandeput en gemeenteraadslid Anne Caelen (N-VA). Zij hadden deze conflictsituatie aangekaart.

 

“Bij het verlaten van de afrit 27 Hasselt-West op de E313 staan er verkeerslichten op het kruispunt met de Kuringersteenweg. Als er rechts moet worden afgeslagen om de N2 richting Kermt op te rijden en het autoverkeer groen licht heeft, dan hebben de fietsers die ditzelfde kruispunt willen oversteken tegelijkertijd groen licht. Dat leidt dus tot een conflictsituatie. Bovendien kan de fietser moeilijk zien of er nog een wagen aankomt en weet de fietser niet dat autobestuurders die de snelweg verlaten ook groen hebben,” legt gemeenteraadslid Anne Caelen de gevaarlijke verkeerssituatie uit. Die legde ze via partijgenoot en Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Vandeput op de bureau van minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

“Ik had eigenlijk twee concrete vragen. (1) Kunnen de lichten niet conflictvrij worden ingesteld en (2) is het mogelijk om een waarschuwingsbord voor zowel de fietsers als de automobilisten te plaatsen? De minister gaf de gevaarlijke situatie alvast toe en kwam deels tegemoet aan mijn vragen,” aldus Caelen.

“Zo zal het Agentschap Wegen en Verkeer bij de volgende volledige herziening van de lichtenregeling bestuderen of dit conflict via de verkeerslichten kan beveiligd worden. Verder blijkt er geen wettelijk verkeersbord voor fietsers te bestaan dat het mogelijk conflict met de automobilisten kan aanduiden. Dat is natuurlijk jammer. Maar voor de automobilisten op de afrit zal ze wel zo spoedig mogelijk het verkeersbord F50bis laten plaatsen.”

“Dat lijkt ons al een goed begin. We zijn dan ook blij dat er een eerste stap genomen is om deze gevaarlijke situatie weg te werken en hopen dat de volgende stappen ook snel zullen worden uitgevoerd. We blijven dit alvast opvolgen in het belang van de fietsers in Hasselt,” besluiten Caelen en Vandeput.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is