Infrabel en stad Hasselt openen nieuwe fiets- en voetgangerstunnel

Door Steven Vandeput op 2 juli 2019, over deze onderwerpen: Hasselt

Vandaag hebben burgemeester Steven Vandeput, schepen Laurence Libert, Infrabel en ongeveer 200 buurtbewoners de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel in de Hefveldstraat geopend. Die vervangt er de overweg en past in de strategie om de veiligheid op het Belgische spoorwegnet verder te verhogen. Deze nieuwe zachte infrastructuur komt ook de stiptheid van het treinverkeer en de mobiliteit en leefbaarheid in de buurt ten goede.

Tunnelkoker geplaatst dankzij speciaal schuifsysteem

De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel aan de Hefveldstraat in Hasselt verbindt De Tesch-wijk met het centrum van Hasselt door middel van twee aanloophellingen die geschikt zijn voor minder mobiele personen. Dit mobiliteitsalternatief voor zwakke weggebruikers vervangt de vroegere overweg die vorige week werd afgesloten. De nieuwe tunnel is 25 meter lang, 5 meter breed, 2,5 meter hoog én wordt volledig geïntegreerd in de omgeving door middel van groene bermen en steenkorven.
De eerste werkzaamheden zijn in augustus 2017 gestart. Het installeren van de tunnelkoker gebeurde met een speciaal schuifsysteem. Met behulp van zuigers werd de 600 ton zware tunnel via een metalen glijbaan naar zijn plaats geschoven. De aanleg van de hellingen kant De Tesch en kant centrum vormden een andere belangrijke fase. Momenteel zijn op het terrein rond de tunnel de laatste kleine afwerkingen bezig, die zullen volledig afgerond zijn bij het begin van het bouwverlof (12 juli).

Investering van 1,7 miljoen euro voor een verhoogde veiligheid

De vervanging van de overweg Hefveldstraat door de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel past in de strategie van Infrabel om overwegen af te schaffen en te vervangen door waardige mobiliteits-alternatieven. Dit gebeurt telkens in samenspraak met de betrokken stad (in dit geval Hasselt) of gemeente en de omwonenden.
Zulke alternatieven zijn positief voor de veiligheid van de treinreizigers en weggebruikers, maar ook voor de stiptheid want minder overwegen betekenen minder kans op verstoringen van het treinverkeer op een spoorlijn.
Infrabel investeert in totaal 1,7 miljoen euro in deze nieuwe fiets- en voetgangersverbinding die ook de mobiliteit en leefbaarheid in de buurt ten goede komt. Naast de infrastructuurmaatregelen aan overwegen zet Infrabel ook in op sensibiliseringscampagnes en veiligheidsacties, zowel nationaal als regionaal.

Foto: ‘Infrabel - John Stapels’.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is