Het idee om nauwer samen te werken, komt voort na een oproep van Vlaams minister Bart Somers van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken en Inburgering. In de oproep werd de vraag gesteld welke stad zich wilde engageren om een ruim kader voor inburgeringsbeleid op poten te zetten, buiten de stadsgrenzen. Zowel Hasselt als Genk zag dit zitten. “En dan rees de vraag: ‘Waarom doen we het niet gewoon samen?’,” vertelt burgemeester van Hasselt, Steven Vandeput. “En ook: waarom zouden we het hierbij laten, we kunnen dit soort dossiers vaker samen organiseren,” vult burgemeester van Genk, Wim Dries, aan.

De samenwerking past ook binnen het hertekende regionale landschap, waarbinnen Vlaanderen samenwerkingen op regionaal vlak wil versterken. Hasselt en Genk blijven niet bij de pakken zitten en kondigen daarom een nauw samenwerkingsverband aan: de Interlokale Vereniging bi-pool Hasselt-Genk.

“We gaan onze beschikbare middelen bundelen. Zowel financieel, materieel als op het vlak van personeel,” legt burgemeester van Hasselt, Steven Vandeput, uit. “We behouden natuurlijk beide onze autonomie.” “Klopt helemaal,” valt de Genkse burgemeester, Wim Dries, bij. “We gaan samenwerken en elkaar ondersteunen. We volgen dit op de voet op, waardoor de bi-pool op elk moment bijgestuurd kan worden.”

Win-win

Er zijn tal van voordelen aan de samenwerking verbonden, zo vinden beide burgemeesters. “We kunnen kosten delen. Zo hebben we beide soms nood aan bepaalde expertise en competenties. Door krapte op de arbeidsmarkt, is het niet altijd makkelijk om deze te vinden. In andere gevallen hebben we deze expertise maar beperkt nodig, onvoldoende om een vol- of zelfs deeltijdse functie te voorzien. Als we samen op zoek gaan naar deze kennis, kunnen we deze beter benutten,” legt burgemeester Vandeput uit. “Opdrachten van centrumsteden en lokale overheden worden steeds complexer,” vult burgemeester Dries aan. “Als we deze kwesties op grotere schaal aanpakken, kunnen we efficiënter en effectiever te werk gaan.”

Goede voorbeeld

Lokale overheden kijken vaak naar centrumsteden wanneer het gaat over samenwerkingsverbanden. Hasselt en Genk willen daarin een voorbeeld zijn voor de regio. Beide steden willen met deze samenwerking ook een ondersteunende en aanvullende rol opnemen in andere regionale samenwerkingen en intergemeentelijke verenigingen. “Zo versterken we de regio,” klinkt het in koor.

Concreet zijn er twee dossiers waar de Interlokale Vereniging bi-pool Hasselt-Genk onmiddellijk mee aan de slag kan gaan. “Het eerste gaat over integratie, dit is ook het dossier dat ons op het idee bracht om onze samenwerking te institutionaliseren” legt burgemeester Vandeput uit. “Hasselt en Genk stellen zich samen kandidaat om een regionaal organisatienetwerk op te richten om inburgering te organiseren. Als we dit samen doen, kunnen inburgeraars ten volle participeren aan onze samenleving. Op deze manier kan een nieuwe inwoner van onze regio onmiddellijk kennismaken met een grotere omgeving, niet enkel met de eigen stad.”

“Een tweede dossier waarin we samen aan de slag kunnen gaan is de aanbesteding van een fiets-deelsysteem voor heel Limburg op 16 locaties,” vertelt burgemeester Dries. “De vervoersregio Limburg heeft de vraag gesteld aan de Limburgse gemeenten en ook hier hebben we ons kandidaat gesteld. Eind juni nemen ze hierin een beslissing, maar ik begrijp dat we de enige kandidaat zijn om deze aanbesteding te doen.”