Limburg is de fietsprovincie bij uitstek, ook voor functionele verplaatsingen in de vrije tijd. Het grootste Limburgse evenement is een ideaal ogenblik om dit extra in de kijker te zetten. Een cruciaal aspect voor het fietsgebruik is het veilig kunnen stallen van de tweewieler. Dankzij de beveiligde fietsenstalling kan de fietsende festivalganger drie dagen lang zonder zorgen genieten.

 

“Limburg is een fietsparadijs én een muziekparadijs” weet gedeputeerde van mobiliteit, Bert Lambrechts. “Met de fiets naar Pukkelpop is de logische keuze. Uiteraard is de fiets een gezonder en duurzamer alternatief. Dank zij ons provinciaal functioneel fietspadennetwerk is het bovendien ook veilig, snel en comfortabel. Met de inrichting van de bewaakte fietsenstalling op PKP brengen we de fiets als vlot en duurzaam vervoersalternatief nog eens extra in beeld en zorgen we ervoor dat de fietsende muziekliefhebber met een gerust hart kan genieten van het festival.“

 

“De buurt is voor Pukkelpop en de Stad Hasselt erg belangrijk. Om de overlast te beperken en fout geparkeerde fietsen in voortuinen of tegen particuliere tuinafscheidingen te vermijden, zijn goed uitgeruste en bereikbare fietsenstallingen ook noodzakelijk,” vult burgemeester Steven Vandeput aan.

 

Schepen Laurence Libert bevoegd voor Openbare Werken: “Onze stadsmedewerkers ondersteunen Pukkelpop al sinds jaar en dag met, in de lange aanloop van het festival, grondwerken en kleine infrastructuurwerken, maar ook met het hekwerk voor de fietsenstalling. De fiets is niet alleen de meest duurzame oplossing, maar ook de snelste manier om het festivalterrein te bereiken. Als inwoners van een echte fietsstad weten de meeste Hasselaren dat gelukkig al en kiezen ze voor de fiets, maar het kan altijd beter. Daarom dat we met deze vernieuwde fietsenstalling nog meer mensen willen faciliteren én aanmoedigen om voor zijn of haar stalen ros te kiezen.”

Fietsen is sowieso duurzaam, maar op dat duurzaamheidsaspect zet de organisatie ook dit jaar weer sterk in: "De vernieuwde fietsenstalling, die maar liefst 11.000 vierkante meter beslaat, is ontworpen met het oog op efficiëntie en gebruiksgemak voor onze festivalgangers die zo aangemoedigd worden om milieuvriendelijk te reizen en de CO²-uitstoot te verminderen", zegt Pukkelpop-woordvoerder Frederik Luyten. "Meer dan 10.000 fietsers kunnen hier dagelijks terecht om hun fiets te parkeren, en dit helemaal gratis!"

 

F, de snelste weg van A naar B

Dit jaar kreeg de fietsenstalling een unieke aankleding met onder meer het F-logo en een QR-code. De F verwijst niet alleen naar fiets of festival maar vooral naar fietssnelwegen.be, een initiatief van de 5 Vlaamse provincies. De routeplanner op de website biedt de festivalganger de vlotste en snelste weg naar huis. Door de QR-code in de fietsenstalling te scannen wordt de fietser meteen doorverbonden naar deze handige tool. De uitbouw van het fietssnelwegennetwerk is ook de komende jaren een topprioriteit voor provincie Limburg.

 

 

Inzetten op fietsdata

Aan de fietsenstalling zullen mensen van de provincie vragen om een korte enquête in te vullen.

“De provincie Limburg is toonaangevend op het vlak van fietsen. We blijven dan ook zoeken naar manieren om het gebruik van de fiets te promoten en de ervaring te verbeteren. Goede data en de input van de fietsers zelf, zijn daarbij onmisbare instrumenten” aldus gedeputeerde van mobiliteit Bert Lambrechts. “Daarom zullen we hier elke dag op de drukste uren korte enquêtes afnemen, om zo een zicht te krijgen op wie de fiets neemt naar het festival, waarom enz. Wie de enquête invult, maakt kans op een uniek hebbedingetje, uniek voor deze editie van het festival.”