Dementievriendelijke natuuroases in seniorenvoorzieningen Hogevijf

Door Steven Vandeput op 6 december 2020, over deze onderwerpen: Hasselt

De stad Hasselt gaat een dementievriendelijke groene omgeving aanleggen bij de twee campussen van seniorenvoorzieningen Hogevijf. Vlaams minister voor Natuur en Omgeving Zuhal Demir trekt hiervoor 97.403,49 euro uit. Hasselt legt daar nog 32.467,83 euro bovenop. “We beklemtonen hiermee nogmaals onze voortrekkersrol als dementievriendelijke stad”, aldus een tevreden burgemeester Steven Vandeput.

 

Personen met dementie hebben nood aan extra buitenruimte. Daarvoor diende de stad Hasselt een projectaanvraag in bij de Vlaamse Overheid. Minister Demir ging hier op in. “De coronacrisis maakte de grote nood aan toegankelijke natuur voor de bewoners van de dienstencentra nog duidelijker. Daarom zal er zowel aan de Campus Stadspark als aan de Campus Banneux een ‘natuuroase’ worden aangelegd waar personen met gedragsstoornissen extra bewegingsruimte krijgen. Vlaanderen heeft voor dit project 97.403,49 euro veil”, aldus de minister.

 

Rustgevend

 

De stad Hasselt dikt dat bedrag nog eens aan met 32.467,83 euro. “Dit stadsbestuur heeft de duidelijke ambitie om van Hasselt een dementievriendelijke stad te maken. Dit project is alweer een stap in die richting”, zegt burgemeester Vandeput.

Op de Campus Stadspark wordt de binnentuin aangepakt. Die grenst aan de gespecialiseerde afdeling voor personen met dementie. Op de Campus Banneux gaat het om twee verschillende ingrepen. Zo zal het groot en afgeschermd dakterras aan de afdeling dementie ingericht worden als natuuroase. Steven Vandeput: “Daarmee toveren we het dakterras om tot een dementievriendelijke daktuin. Daarnaast wordt het wandelpad dat zich uitstrekt over de volledige campus stevig aangepakt. Binnenkort kunnen de bewoners en hun bezoekers tot rust komen in dit nieuw ingerichte park. Bovendien zullen ook de buurtbewoners en de leerlingen van de naburige school gebaat zijn met meer groen in deze druk bebouwde omgeving.”

 

Mentaal welzijn

 

Meermaals per jaar lanceert Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir via Natuur en Bos projectoproepen waarmee ze investeert in meer natuur dichtbij de mensen. De steun die ze vandaag toewijst focust op natuuroplossingen die niet alleen zorgen voor meer groen, maar ook duidelijke maatschappelijke noden opvangen. Een belangrijke daarvan is het mentale welzijn van mensen, niet in het minst patiënten van zorginstellingen of bewoners van woonzorgcentra.

 

“Hasselt kwam met een sterk project op de proppen. Dat paste perfect in onze doelstelling en ondersteunen we dus graag”, zegt minister Demir. ““Tijdens corona hebben we allemaal zelf ervaren dat groene omgevingen leiden tot minder piekeren, minder stress en meer positieve emoties. Die positieve effecten willen we ook voor dementerenden, hulpbehoevenden of mensen met psychiatrische of gedragsstoornissen. Daarom focussen we op hen, we investeren ook in zij die het moeilijker hebben. In totaal gaat het om 20 projecten voor 1,5 miljoen euro”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is