De leukste weg naar je cadeaus? Die vind je op www.vlotnaarhasselt.be

Door Steven Vandeput op 3 december 2019, over deze onderwerpen: Hasselt

Pakjes scoren voor je familie en vrienden? Of samen met hen een gezellige tijd doorbrengen. In Hasselt moet je zijn de komende weken! En dat zeven dagen op zeven. Wees gerust, de infrastructuur- en wegenwerken binnen en op de grote ring zullen de pret niet bederven. Het centrum is bereikbaar dankzij een uitgebreid pakket aan (extra) maatregelen. Zo rijden er tijdens de koopweekends gratis parkingpendels en bussen én kan je je ideale reisroute uitstippelen op een speciaal ontworpen webpagina. De leukste weg naar je cadeaus? Die vind je op www.vlotnaarhasselt.be.

 

Dat er momenteel hard en op verschillende plaatsen gewerkt wordt in Hasselt is geen geheim. Dat brengt uiteraard (verkeers)hinder met zich mee. Dat is niet altijd prettig, maar zeker is dat Hasselt goed bereikbaar blijft. Verschillende, vaak overroepen onheilsberichten mogen mensen zeker niet afschrikken om het mooie stadscentrum te komen bezoeken, om er te komen shoppen en een geweldige tijd te beleven met vrienden en familie. Want nergens is het tijdens de eindejaars­feesten beter toeven dan in Hasselt. Bezoekers kijken op voorhand het best wel op welke manier ze het Hasseltse stadscen­trum tijdens deze dagen kunnen bereiken. Er zijn zovele mogelijkheden. Te voet, met de fiets, de bus, de trein, maar ook met de auto. Mogelijk moeten bezoekers afwijken van een route die ze gewoon zijn te nemen, om flessenhalsen te voorkomen. Daarnaast houden we ook het eindresul­taat voor ogen: tegen maart worden we wakker in een prachtig vernieuwde stad.

 

Vlotnaarhasselt.be
Hoe bereik je Hasselt het makkelijkst? De webpagina www.vlotnaarhasselt.be biedt het antwoord. De bezoeker vindt er een overzicht van de vijf grote gratis pendelparkings tijdens de shoppingweekends. Je vindt er ook een eenvoudig overzicht van de mogelijkheden om met de fiets, auto, bus of trein onze provinciehoofdstad te bezoeken. Bij de auto geeft de webpagina je zelfs een live overzicht van de bezetting van de 18 parkings in en rond Hasselt. Naast een heleboel praktische tips ontdek je ook van welke evenementen je er de komende weken kan genieten. Tot slot toont de pagina je ook een blik op de toekomst, en zie je welke mooie nieuwe pleinen en straten de werken ons opleveren. Zeker een bezoekje waard dus voor iedereen die straks op weg gaat naar Hasselt.


Extra inspanning tijdens koopweekends
www.vlotnaarhasselt.be brengt alle bestaande mobiliteitsoplossingen in kaart: de bus- en treinlijnen, de 18 gratis en betalende parkings vlakbij het stadscentrum, de fietsenstallingen… Daarnaast ging de stad met partners zoals De Lijn en de NMBS aan tafel om extra mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Zo kan er een goeie doorstroming voorzien worden, ook tijdens piekmomenten. Denk hierbij zeker aan de vier koopweekends 14-15, 21-22, 28-29 december en 4-5 januari 2020. Voor deze acht piekdagen worden extra inspanningen gedaan.


De blikvangers in dit pakket extra maatregelen zijn de gratis parkingpendels die de stad bestelde bij De Lijn. Bezoekers hoeven dus niet meer op zoek naar een parkeerplaats in het centrum. Je parkeert makkelijk op één van vijf pendelparkings met een gratis pendelbus, die om de 15 minuten rijdt, brengt je naar het centrum. Geen zorgen dus, en vooral ook genieten, want vanop de parking dompelen we je onder in een gezellige kerstsfeer met een hapje, een drankje én verrassende animatie!

Gewonnen voor de parkingpendels? Zo bereik je ze het makkelijkst:

* Kom je vanuit het noorden (richting Zonhoven)?
Parking Corda Campus >> De pendelbus brengt je naar het Kolonel Dusartplein.

* Kom je vanuit het oosten (richting Diepenbeek)?
Parking Japanse Tuin/parking Kapermolen >> De pendelbus brengt je naar het Kolonel Dusartplein.

* Kom je vanuit het zuiden (richting Alken)?
Carpoolparking Hasselt-Zuid >> De pendelbus brengt je naar het Leopoldplein.

* Kom je vanuit het westen (Herk-de-Stad)?
Parking Alverberg >> De pendelbus brengt je naar de Havermarkt.

 


Andere oplossingen die tot een vlottere doorstroming bijdragen tijdens de koopweekends:

- Tijdens de koopweekends kan iedereen ook gebruik maken van de gratis bus in Hasselt.  Alle H-bussen en niet H-bussen zijn kosteloos. Gebruikers dienen enkel een sms-ticket te activeren door HASSELT te sms’en naar 4884. Ze betalen niet voor de rit, wel 0,15 euro aan hun gsm-operator. Ook de populaire boulevardpendel, die alle haltes van de kleine ring met het station verbindt, en de centrumpendel, die een brug slaat tussen station en winkelstraten, zijn gratis. De pendels rijden om de tien minuten.

- De fietsenstallingen met toezicht aan het Groenplein en het Capucienenplein zijn bemand van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur en ook op de koopzondagen van 13 tot 18 uur. Fietsers krijgen tijdens de weekends van 14-15 en 21-22 december van de gemeenschapswachten als beloning een bonnetje voor een gratis kom soep in het voormalige administratief centrum op het Groenplein.

- Naast de gebruikelijke parkings is er tijdens de weekends een stevig extra aanbod parkeerplaatsen om parkeerstress te verminderen. Extra plaatsen zijn er voorzien bij parking PXL, parking Oude Brandweerkazerne en parking Boudewijnlaan. 

 

- Bezoekers zullen vlot van de Koning Albertstraat naar de Hoogstraat, en vice versa, kunnen doorsteken. Op de Grote Markt, die momenteel mooi vernieuwd wordt, zal een tijdelijke asfaltstrook aangebracht worden. 

 

Wat de auto betreft zet de stad dus in eerste instantie in op het parkeren aan de randparkings. Alle parkings - ook de randparkings - zullen aangegeven worden op het verkeersmanagementsysteem. De variabele ledborden aan de zijkanten van de wegen in Hasselt zullen optimaal gebruikt worden om de snelste route naar en de vrije parkeerplaatsen in de parkings aan te geven. Ook op de autosnelwegen zal er, aan de hand van dynamische ledborden, verkeersinfo doorgegeven worden. Op www.vlotnaarhasselt.be kan je in realtime de beschikbaarheid van de parkings checken.

 

 

Waarom Hasselt?

Hoe bezoekers naar Hasselt kunnen komen, dat klaart www.vlotnaarhasselt.be uit. En ook de redenen voor een bezoek aan Hasselt zijn duidelijk.

 
Hasselt is en blijft een shoppingparadijs.
Met 350 winkels en 200 horecazaken in een straal van 800 meter is er voor ieder wat wils. Het aanbod is enorm. In Hasselt vindt u zowel de exclusieve boetieks als de grote ketens. Maar is meer dan mode. U kan hier al uw cadeautjes vinden. Denk maar aan interieurartikelen, boeken, juwelen, speelgoed… Bovendien zetten we van midden december tot begin januari zeven op zeven de deuren open met liefst vier koopweekends. Winkels zijn met andere woorden 34 dagen op een rij open in Hasselt. Geen verrassingen. 

Speciaal voor de feestdagen zijn er enkele leuke initiatieven uitgewerkt:
- Van 7 december tot en met 5 januari zullen zes interactieve etalages ingericht worden. Dit wil zeggen dat de passant op een knop duwt en er allerlei kerstliedjes en -taferelen in actie schieten. De etalages komen op de volgende adressen: Maastrichterstraat 49 en 59, Sint-Jozefsstraat 10, Aldestraat 17 en Demerstraat 52. 
- In het oude administratief gebouw van de stadsdiensten op het Groenplein kunnen mensen op 14, 15, 21 en 22 december, tussen 13 en 18 uur, terecht in een duurzame inpakstand. Ze kunnen er hun gekochte cadeautjes laten inpakken met recuperatiematerialen. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag en hun duurzaam pakje naar hartenlust pimpen met leuke extraatjes.


Winter in Hasselt
Hasselt ademt winterse gezelligheid de komende weken. Het stadsbestuur kocht nieuwe, sfeervolle straatverlichting aan voor de binnenstad. Ook de bomen op de kleine ring zijn verlicht. Daarnaast worden 170 kerstbomen geplaatst bij de deuren van de winkels in de winkelstraten, terwijl 19 grotere kerstbomen versierd worden met ballen gemaakt van gerecycleerd materiaal. Tijdens de shoppingweekends geven iedere dag een tiental straatartiesten het beste van zichzelf geven in de winkelstraten en is er ook kinderanimatie voorzien in de winkelstraten. Meisjes en jongens kunnen zich laten grimeren en tekenfilmhelden uit Frozen II tegen het lijf lopen. Kortom, Hasselt is veel meer dan shoppen alleen.


Een greep uit het aanbod dat samengebracht werd op www.visithasselt.be/winterinhasselt:
- Winterland is aan zijn twaalfde editie toe op het Kolonel Dusartplein, met publiekstrekkers als de schaatsbaan, de kerstmarkt, het Grand Café en het Huis van de Kerstman. Dit jaar vind je er ook een volwaardig restaurant. Meer info: www.winterland.be.
- Op zondag 22 december vindt er voor het eerst een kerstmannenloop voor jong en oud plaats in de stad vanaf 19 uur. De Santa Run start op het Kolonel Dusartplein. Volwassenen betalen 12 euro, inclusief een kerstmanpak en een consumptie op Winterland. Meer info: www.hasselt.be/santarun
- Op zaterdag 14 december staat er een speciale kersteditie van de boerenmarkt Merwt op het programma. Merwt vindt voor het eerst plaats in het oud gerechtsgebouw op de Havermarkt. Meer info: www.hasselt.be/markt
- Durvers kunnen op zondag 5 januari tussen 10 en 12 uur een nieuwjaarsduik nemen in het buitenbad van zwembad Kapermolen. Meer info: www.hasselt.be/nieuwjaarsduikBinnenstad in beweging
Er beweegt veel in Hasselt. Denk maar aan de herinrichtingswerken op de Grote Markt en omliggende winkelstraten, het verbindingsplein tussen de Blauwe Boulevard en de binnenstad of het nieuwe gebouw voor Z33. Ook op de grote ring vinden er ter hoogte van de Herkenrodesingel en de Universiteitslaan noodzakelijke werken plaats van het Agentschap Wegen en Verkeer. Mogelijk ondervinden bezoekers dus wat ongemakken tijdens hun verblijf in Hasselt. Al probeert de stad die tot een minimum te beperken. Hoe dan ook, de ongemakken zullen snel vergeten zijn wanneer de werken afgerond zijn. De aantrekkingskracht van Hasselt zal, samen met de beleving in het centrum, sterk verhogen. Het stadsbestuur koos daarom bewust voor een korte pijn, om er de vruchten van te plukken op lange termijn.

 

Hasselt is een warme stad
In tussentijd vergeten we de Hasselaren die het moeilijk hebben niet. Diverse diensten van de stad en het OCMW bekommeren zich om kwetsbare inwoners. Een mooi voorbeeld hiervan in deze eindejaarsperiode is de 18de editie van Compleet Kerst. De stad Hasselt nodigt samen met heel wat partners op donderdag 19 december 550 gasten uit die op een moeilijk punt in hun leven staan. Ze krijgen voor amper 5 euro een driegangenmaaltijd met (muzikale) animatie aangeboden in het cultuurcentrum. Als ze naar huis gaan krijgen ze nog een leuke goodiebag mee. Tickets zijn te koop bij de betrokken organisaties. Omdat iedereen het verdient om te genieten van een gezellig eindejaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is