Aantrekkelijker statuut voor contractuelen

Door Steven Vandeput op 5 april 2018, over deze onderwerpen: Ambtenaren, Infografieken, Verandering
Steven Vandeput

Contractuele ambtenaren krijgen een aantrekkelijker statuut. Federaal minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput verkleint de verschillen met statutaire ambtenaren. Zo zullen contractuelen gemakkelijker van dienst kunnen veranderen of promotie kunnen maken. Ook zullen ze hogere functies kunnen uitvoeren. Contractuelen zullen zich in contact met het publiek neutraal moeten opstellen en bijvoorbeeld geen hoofddoek mogen dragen. “Het statuut is een combinatie van rechten en plichten”, meent minister Vandeput.

Eén kader

De verschillen tussen de federale overheidsdiensten worden kleiner. De bestaande vijfentwintig regelgevende teksten worden vervangen door één regelgevend kader. “We nemen grendels weg, waardoor we een moderner personeelsbeleid kunnen voeren”, zegt minister Vandeput. 

Bewezen competenties

Belangrijk is dat overheidsdiensten voortaan hun eigen aanwervingsbeleid kunnen voeren in plaats van terug te vallen op Selor. Ze moeten daarbij niet langer uitsluitend kijken naar het diploma, maar kunnen ook voortgaan op bewezen competenties. Tot slot wordt het aantal vakantiedagen van ambtenaren gelijkgetrokken.

De besten lokken

Volgens minister Vandeput is de hervorming nodig om het voor de overheid gemakkelijker te maken om met contractuelen te werken. “Als je een statuut nodig hebt om de besten te lokken, krijg je die niet. De beste kandidaten zijn op zoek naar een uitdaging en een flexibele werkomgeving. Met de hervorming kunnen wij die bieden”, besluit Steven Vandeput.

Vereenvoudigd statuut voor alle federale ambtenaren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is