Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

Door Steven Vandeput op 31 maart 2020, over deze onderwerpen: Hasselt

Beste Hasselaren

We beleven uitzonderlijke tijden. De coronacrisis die sinds half maart als een tsunami over ons heen raast, raakt ons allemaal. De impact is veelzijdig maar de stad Hasselt helpt waar zij kan.

In de eerste plaats is er natuurlijk het gezondheidsaspect. Zonder enige twijfel het allerbelangrijkste. Daarom doe ik hier nogmaals een dwingende oproep om de richtlijnen van de officiële instanties nauwgezet op te volgen. Deze zijn letterlijk levensbelangrijk. Voor u én uw omgeving. Deze gezondheidscrisis wordt met man en macht opgevangen door onze hulpdiensten en ons zorgpersoneel. Zij leveren dag en nacht topprestaties en worden tot aan hun limieten gedreven. En gaan daar vaak over. Zij verdienen het grootste respect en waardering voor die krachttoer. Maak het hen daarom niet nog moeilijker en volg de richtlijnen strikt op.

Verder zijn er de economische gevolgen. Daarvoor namen onze hogere overheden al meteen drastische maatregelen maar ook als stadsbestuur namen we onze verantwoordelijkheid en maakten we direct 600 000 euro vrij. Waar we kunnen, zullen we nog verder ingrijpen. Wij laten onze middenstand, onze ondernemers, onze motor van onze hechte samenleving niet in de steek.

Tenslotte zijn er de sociale gevolgen. Sommige kwetsbare bevolkingsgroepen raken geïsoleerd. Om dat tegen te gaan, lanceerden we ‘Hasselt Helpt’ met een heel pakket aan extra sociale maatregelen. Bovendien lanceerden we versneld het buurtplatform Hoplr dat mensen uit hun sociaal isolement kan halen. Vraag gerust hulp, het stadsbestuur is er voor u. Maar niet alleen wij staan klaar om te helpen. De voorbije weken hebben we een zelden geziene golf van solidariteit zien ontstaan bij de Hasselaar. Heel wat Hasselaren – jong en oud – bieden spontaan hun hulp aan. Die samenhorigheid geeft moed in moeilijke tijden. De Hasselaar toont zich van zijn schoonste kant. Daarvoor een dikke ‘dankuwel’ aan iedereen die zich professioneel, vrijwillig of op welke manier dan ook inzet om deze crisis te bestrijden.

We begrijpen ook dat jullie continu met vragen zitten. Daar proberen we zo goed mogelijk een antwoord op te bieden. Via www.hasselt.be en www.info-coronavirus.be vindt u alle officiële antwoorden op de meest voorkomende vragen terug. Volg énkel deze officiële informatie. Er doen heel wat wilde verhalen de ronde via sociale media en andere kanalen. Probeer daar geen aandacht aan te schenken. Correcte informatie is immers – letterlijk - van levensbelang.

Voorts doen onze stadsdiensten er alles aan om u optimaal ten dienst te staan. Maar we doen ook graag een oproep aan de verantwoordelijkheidszin van elke Hasselaar. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Niemand is immuun. Toon begrip voor de situatie van een ander. Toon gezond verstand als je even gaat wandelen. Toon gezond verstand als je naar de apotheek gaat. Als je naar de winkel gaat… toon alstublieft gezond verstand. We hebben het geluk in een welvaartsstaat te leven: er zijn dus meer dan voldoende levensmiddelen voor iedereen. Laat iedereen daarom op een zo normaal mogelijke manier zijn werk doen. Zo maken we deze moeilijke periode toch een beetje draaglijker voor zij die in deze uitzonderlijke omstandigheden moeten werken.

Laten we dan ook proberen verder van de nood een deugd te maken voor zover dat kan. Laat ons mogelijkheden ontdekken die je anders niet kon ontdekken. Het is moeilijk maar het kan. Wij zijn sterk, wij zijn weerbaar, wij zijn veerkrachtig, wij zijn doorzetters. Wij slaan ons hier door. Samen zullen we slagen.

En bovenal: zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar en probeer te helpen waar het kan. Hasselt helpt u.

Met vriendelijke groeten

Steven Vandeput

Uw burgemeester

 

           

             

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is