Werken aan atletiekpiste in Kiewit gestart

Door Steven Vandeput op 30 november 2022, over deze onderwerpen: Hasselt

De renovatiewerken van de atletiekpiste in Kiewit zijn gestart. Zowel de looppiste als de stroken voor de kampnummers worden aangepakt en vernieuwd, volgens de normen van wereld-atletiekbond World Athletics (voorheen IAAF), goed voor een investering van 1 miljoen euro.

 

Stad Hasselt investeert deze bestuursperiode volop in haar sportinfrastructuur.

 

“De atletieksite in Kiewit ligt er nu bijna 45 jaar. Renovatie was dus hoognodig”, aldus schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+), bevoegd voor Sport. “We ontvangen jaarlijks zo’n 50.000 sportievelingen. Die verdienen uiteraard de beste omstandigheden om hun sport te beoefenen. Een goed uitgeruste infrastructuur is daarbij dan ook noodzakelijk.”

 

Afgelopen week startten de vernieuwingswerken, waarbij de piste van 400m een gloednieuwe toplaag krijgt, geheel volgens de geldende normen van de sport: duurzaam, stevig, waterdoorlatend, onderhoudsvriendelijk en natuurlijk met de juiste belijning.

 

“De werken, uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer, zullen zo’n 4 maanden duren”, legt schepen Laurence Libert (Open Vld), bevoegd voor Openbare Werken uit. “De huidige kunststoflaag is er ondertussen afgeschraapt en momenteel worden de goten rondom vervangen. De piste voor de andere kampnummers, zoals verspringen en hoogspringen, krijgen een nieuw jasje. Er komt een gloednieuwe discuskooi. De piste voor het speerwerpen wordt verlengd om aan de normen te voldoen. Tot slot vervangen we de verlichting volledig door een installatie met dimbare led-verlichting. Waar nodig vervangen of herstellen we ook de waterleiding en elektriciteit.”

 

De aanleg van de toplaag uit kunststof, bovenop twee lagen waterdoorlatend asfalt, is vrij weersgevoelig dus daarvoor is goed en droog weer nodig.

 

“We willen dan ook een top of the bill atletiekpiste, als echte (top)sportstad”, vervolgt El Ouakili. “Na de aanleg en de belijning volgt er dan ook een keuring door een erkend agentschap. Het huidige en toekomstig talent van atletiekverenigingen AVT en VACH zal zich dan ook ten volle kunnen ontwikkelen vanaf volgend jaar.”

 

Kostenplaatje       

Het hele project kost om en bij 1 miljoen euro, waarbij stad Hasselt steun krijgt van de Vlaamse overheid.

 

“De stad Hasselt zet het belang van deze atletiekpiste ook kracht bij met de zware investering die het doet in dit project. Gelukkig kunnen we voor een groot deel ook rekenen op Vlaamse subsidies om het kostenplaatje van iets minder dan één miljoen euro te helpen dragen. Van de totale investering zal de Vlaamse overheid immers 200.000 euro voor haar rekening nemen. Zo zetten we Hasselt samen op de kaart, ook als sportstad,” aldus burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Vandeput.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is