Succesvol expo-concept 'Het Kunstuur' komt naar Hasselt

Door Steven Vandeput op 8 december 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

Het Kunstuur, een uniek expo-concept van de broers Hans en Joost Bourlon, komt na een succesvolle start in Mechelen naar Hasselt. Bezoekers zullen in het historische stadhuis op het Groenplein topwerken uit de schilderkunst beleven met een bijzondere omkadering op vlak van licht en geluid. “Met de komst van Kunstuur zet Hasselt zich meer en meer op de kaart als kunstenstad’, zeggen burgemeester Steven Vandeput en schepen Derya Erdogan.

 

Het historisch stadhuis ondergaat in de volgende maanden een grondige renovatie. In eerste instantie wordt het dak aangepakt, daarna is er onder meer extra aandacht voor toegankelijkheid. “Tijdens de restauratiewerken gaan de ontvangsten en plechtigheden door in het voormalige provincieraadsgebouw en verhuist Studio Stad naar de TT-wijk. Toch willen we het gebouw al die tijd niet onbenut laten. Een doordachte invulling in een beperkt deel van het stadhuis is gedurende de werken perfect mogelijk. Toen de vraag kwam vanuit de broers Bourlon om hun succesvolle Het Kunstuur voor het eerst buiten Mechelen te tonen, zijn we rond de tafel gaan zitten”, zegt burgemeester Steven Vandeput. “Het gebouw heeft alvast enkele sterke troeven. Het is herkenbaar voor inwoners en toeristen, ligt midden in de stad en heeft een grote erfgoedkundige waarde, wat dan weer mooi aansluit bij de kunstwerken. De organisatie vond dat ook waardoor we vandaag een overeenkomst hebben getekend om Het Kunstuur voor de volgende vijf jaar naar Hasselt te halen.”

 

Hasselt versterkt zo haar positie als kunst- en cultuurstad met een vernieuwend concept. Joost en Hans Bourlon brengen met Het Kunstuur topschilderkunst uit de periode 1850-1950 naar het grote publiek. Een uur lang ontdekken bezoekers aan de hand van aangepaste muziek en begeleid door verhalen van bekende Vlamingen onderbelichte pareltjes uit verschillende collecties die nog nooit of amper vertoond werden.

 

“Ons kunst- en cultuurbeleid beoogt zoveel mogelijk participatie -en waar het kan- gekoppeld aan innovatie”, zegt schepen voor cultuur Derya Erdogan. “Het Kunstuur sluit perfect aan bij die doelstelling. Het concept kan wie doorgaans misschien geen museumbezoeker is mogelijks wel overtuigen om een kijkje te komen nemen. Ik ben er zeker van dat ze daarna ‘goesting’ krijgen in het overige aanbod in Hasselt. Met de realisatie van de toekomstige kunstenwerkplaats op het Groenplein zullen ze daarvoor over enkele jaren zelfs maar enkele passen moeten zetten. Wie weet ontstaan er zelfs kruisbestuivingen tussen de expo en een voorstelling of film in de kunstenwerkplaats?”

 

Concreet sluit het stadsbestuur een ‘domeinconcessie’ af met de organisatie van Het Kunstuur. Daarmee verbindt die zich ertoe in te staan voor alle kosten en lasten gepaard met gebruik van het pand. De overeenkomst gaat officieel in vanaf voorjaar 2022 en is na de initiële periode van vijf jaar verlengbaar met vier jaar. Vzw Horizont die vandaag nog de kelderverdieping in gebruik heeft, zal in het voorjaar verhuizen naar kantoren in de Welzijnscampus.

 

Dat Het Kunstuur met haar eerste expo buiten Mechelen kiest voor Hasselt is voor het stadsbestuur een duidelijk teken. “We staan steeds duidelijker op de kaart als kunstenstad”, zeggen Vandeput en Erdogan. “Makers krijgen alle opportuniteiten om hun talenten te ontwikkelen en te tonen. Onze musea vinden weerklank ver buiten de stads- én landsgrenzen. En niet minder belangrijk: de Hasselaar weet het te smaken, zo zien we aan het gebruik van de UiTPAS. Dat is nog de beste reclame.”

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is