Steven Vandeput wil digitale indiening van kieslijsten bij volgende verkiezingen

Door Steven Vandeput op 5 maart 2020

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen moeten de politieke partijen hun kieslijsten digitaal kunnen indienen. Tot nu toe moest daarvoor nog een hele papierwinkel worden ingediend bij de voorzitter van het kiesbureau. “Niet meer van deze tijd. Dat kan veel efficiënter”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Vandeput die hierrond een parlementair initiatief zal indienen.  

 

Het is een telkens wederkerend fenomeen: de lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen trekt met de voordrachtsakte naar de voorzitter van het gemeentelijk kiesbureau. Er worden paperassen uitgewisseld en er dienen handtekeningen worden gezet. Daarvoor wordt één specifieke datum geprikt waarop dan alle partijen de revue moeten passeren. “In een digitale wereld is dergelijk systeem compleet voorbijgestreefd en pure folklore. De voordrachtsake kan ook perfect digitaal worden ingediend. We streven naar het efficiënter maken van de Vlaamse overheid. Deze maatregel zou daarbij een erg eenvoudige efficiëntiewinst zijn”, aldus Steven Vandeput, die als lijsttrekker al meermaals met de voordrachtsakte onder de arm naar de voorzitter van het kiesbureau trok. “Toen ik dit voorstel tijdens de commissie binnenlands bestuur op tafel wierp, had ik de indruk dat de minister mij hierin volgde. Ik zal dan ook verdere parlementaire stappen nemen om dit te verwezenlijken. Tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2024 moet dit mogelijk zijn.”

 

Verder vestigt Vandeput ook nog eens de aandacht op een resolutie die zijn partijgenoten Bert Maertens, Nadia Sminate en Peter Wouters tijdens de vorige legislatuur al indienden. “Die bestaat erin om de indiening van de verkiezingsuitgaven te digitaliseren. Ook dat is momenteel nog een omslachtige procedure waarbij er bonnetjes en facturen worden aangedragen. Dat kan dus ook zeker digitaal. Een voorstel in die orde werd bovendien al goedgekeurd. Ik zal nu verder aandringen op de uitwerking hiervan.”

 

Vandeput wil hiermee de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen die in handen is van de Vlaamse Overheid nog performanter en efficiënter maken. Op dinsdag 17 maart wordt het rapport over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 uitvoerig besproken in het Vlaams Parlement.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is