Stad Hasselt neemt crematorium over van Dela

Door Steven Vandeput op 3 juni 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – Na een succesvol bemiddelingstraject neemt Stad Hasselt het crematorium over van uitvaartspecialist DELA. Daarmee komt een einde aan een jarenlange juridische strijd die sinds 2013 aansleept. “Iedereen is opgelucht dat er een akkoord bereikt is. De toekomst van het crematorium blijft gevrijwaard en dat is in het belang van de Hasselaren en de Limburgers. De medewerkers van DELA gaan mee in de overname en borgen daarmee de continuïteit van de dienstverlening”, klinkt het bij het stadsbestuur en DELA.

Bij decreet van 16 januari 2004 is het beheer van een crematorium uitsluitend een taak van een gemeente of een intergemeentelijk samenwerkingsverband. Dat is ook het geval in Hasselt. De crematieactiviteiten werden uitgevoerd door de stadsdiensten. Het crematorium zelf was eigendom van DELA. In 2013 besloot het toenmalige stadsbestuur echter om DELA voor het crematiegedeelte te onteigenen. Er werd geen akkoord gevonden met als gevolg dat de juridische procedures zich bleven opstapelen.

Met de hulp van een bemiddelaar werd er het voorbije jaar gezocht naar een uitweg uit dit juridisch kluwen. De zoektocht eindigde in een akkoord waar beide partijen zich in konden vinden.

Stad Hasselt wordt volledig eigenaar van het crematorium en zal voortaan zelf instaan voor de volledige exploitatie. Het crematoriumcomplex omvat onder meer een ontvangstruimte, een ruime aula, de crematoria, een regiekamer en alle daarmee verbonden infrastructuur. Het bemiddelingsakkoord voorziet in een overnameprijs van 11,4 miljoen euro. Het akkoord bepaalt verder dat alle nog lopende rechtszaken worden beëindigd. “Dankzij goed bestuur werden deze financiële middelen voorzien in onze begroting waardoor er geen impact is op onze dagelijkse werking of onze investeringen”, aldus Hasselts schepen voor financiën Frank Dewael.

“Wij zijn opgelucht dat na een jarenlange impasse eindelijk een degelijke en duurzame oplossing is gevonden,” aldus Marysia Kluppels, woordvoerder van uitvaartspecialist DELA. “Omdat onze gespecialiseerde medewerkers mee de overstap maken , mag iedereen ervan overtuigd zijn dat de dienstverlening op hetzelfde hoge kwaliteitspeil zal worden gehandhaafd.”

“Door deze duurzame oplossing bieden wij aan onze inwoners, en bij uitbreiding aan alle Limburgers, de zekerheid dat zij ook in de toekomst op hun eigen manier en in een familiale sfeer afscheid zullen kunnen nemen van hun geliefde, ook in deze moeilijke coronatijden,” besluit burgemeester Steven Vandeput.

Op het einde van de maand juni spreekt de gemeenteraad zich definitief uit over deze overname.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is