Stad gaat strijd aan tegen straatracers

Door Steven Vandeput op 4 juni 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – Het Hasseltse stadsbestuur werkt samen met Politie LRH en het Parket Limburg aan een protocol om op te treden tegen straatracers. “Het is belangrijk dat na de vaststellingen ook effectieve straffen volgen voor straatracers die met hun rijgedrag de veiligheid in het gedrang brengen”, aldus burgemeester Steven Vandeput (N-VA).

 

Ondanks verhoogd politietoezicht duiken er in Hasselt straatracers op die van het vervroegd sluiten van de horeca gebruik maken om in de nachtelijke uren op de Groene Boulevard te scheuren. Maar ook uit de Banneuxwijk komen er een aantal gelijkaardige signalen. Het Hasseltse stadsbestuur zit evenwel niet stil.

 

“De politie doet hiervoor al de nodige inspanningen. De patrouilles op gekende plekken werden verhoogd en bij betrapping wordt er steevast een PV opgemaakt dat naar het parket gestuurd wordt”, aldus burgemeester Steven Vandeput.

Indien er dreigend gevaar is voor de veiligheid van andere weggebruikers én er zijn problemen met het rijbewijs of de verzekering van het voertuig, dan kan de politie vandaag al een voertuig voor een korte tijd in beslag nemen maar niet alle straatracers worden daar door afgeschrikt.

 

PROTOCOLAKKOORD

Uit recente controles blijkt dat heel wat straatracers, ondanks hun problematisch rijgedrag, administratief in orde zijn en er dus met een PV van af komen. Daarom werkt het stadsbestuur, de politie en het parket aan een protocolakkoord om in de toekomst straatracers harder aan te pakken.

 

Wanneer in de toekomst straatracers betrapt worden zal het niet alleen mogelijk zijn om een proces-verbaal voor de overtreder op te maken maar kan de burgemeester ook gemotiveerd beslissen om de wagen voor een langere tijd in beslag te nemen én hem pas vrij te geven als alle takel – en bewaringskosten door de overtreder betaald zijn.

 

Het Parket Limburg engageert zich om het proces-verbaal prioritair te behandelen, daar waar ze vandaag gewoon zoals de andere processen-verbaal behandeld worden.

“Door een bestuurlijk luik aan de strijd tegen straatracers te koppelen zijn we als stad in staat korter op de bal te spelen en doeltreffend op te treden tegen straatracers die overlast veroorzaken én onze veiligheid in het gedrang brengen”, besluit burgemeester Steven Vandeput.

 

In het najaar zal het protocolakkoord voorgelegd worden aan de Hasseltse gemeenteraad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is