Sander Loones is minister van Defensie

Door N-VA op 12 november 2018, over deze onderwerpen: Ambtenaren, Politiek, Leger
Sander Loones en Steven Vandeput

Sander Loones legde vandaag de eed af als minister van Defensie en van Ambtenarenzaken. Hij volgt Steven Vandeput op, die burgemeester wordt in Hasselt. De partijraad keurde vorige week de voordracht van Sander Loones al met een overweldigend meerderheid goed. Hoewel het nog maar enkele maanden zijn tot aan de verkiezingen, toont minister Loones toch ambitie. “Ik zie mij heel graag als minister van mensen die zich inzetten en voluit gaan. Ik heb wel plannen, maar ik doe daar nu geen grote uitspraken over, achter de schermen wil ik het overleg voeren."

De 39-jarige Sander Loones was sinds 2014 Europees Parlementslid en nationaal ondervoorzitter van de N-VA. Daarvoor was hij als coördinator van de studiedienst nauw betrokken bij de federale regeringsonderhandelingen. Loones begon zijn loopbaan als advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht, nadien werkte hij als juridisch adviseur voor de Dienst Vreemdelingenzaken en als consultant bij PwC. In 2011 werd hij door Bart De Wever aangezocht om de studiedienst van de N-VA uit te bouwen. Tijdens de lange periode van lopende zaken in 2011-2012 zorgde hij samen met Theo Francken voor de afschaffing van de Snelbelgwet en de verstrenging van de gezinshereniging.

Veel inhoud en weinig show

Sander Loones is geboren en getogen aan de Vlaamse kust. Hij woonde en werkte verschillende jaren in en rond Brussel en Dilbeek, maar verhuisde in 2015 terug naar zijn geboortegemeente Oostduinkerke met zijn vrouw Ilse en hun drie kinderen. Binnen de partij staat hij gekend als een harde werker met weinig show en veel inhoud. Minister Loones beheerst het regeerakkoord tot in de puntjes. De federale ambtenarij kent hij van binnenuit en dankzij zijn werk in het Europees Parlement heeft hij veel oog voor de internationale dimensie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is