Politiezone LRH stelt droneteam voor

Door Steven Vandeput op 19 maart 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – Sinds 1 maart heeft de politiezone Limburg Regio Hoofdstad een eigen droneteam. Het team ondersteunt hun collega’s op het terrein bij opdrachten waarbij de inzet van een drone nuttig kan zijn.

 

Het droneteam van de politie Limburg Regio Hoofdstad bestaat uit zes politiemensen die allemaal hun opleiding tot dronepiloot succesvol afgerond hebben. Het droneteam kan 7 dagen op 7, 24 uur op 24 opgeroepen worden om bijstand te verlenen aan hun collega’s op het terrein. “Het oprichten van een eigen team betekent uiteraard een investering in opleiding en materiaal,” vertelt korpschef Philip Pirard. “Maar dit was een weloverwogen keuze. Door eigen drones én piloten in huis te hebben, kunnen we veel flexibeler werken. Het team kan heel snel ingezet worden op momenten waarin wij dit nodig vinden.”

 

Het droneteam voert zowel geplande als ongeplande opdrachten uit. Ze worden onder andere ingezet om een beeld te krijgen van verkeerssituaties of het verloop van grote evenementen. Maar ook tijdens specifieke interventies kunnen zij een belangrijke meerwaarde bieden. “Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het opsporen van een verdachte die gevlucht is of het zoeken naar een vermiste persoon,” zegt de korpschef.

Daarnaast wordt de drone ook ingezet bij het vaststellen van bepaalde verkeersongevallen. Met een drone nemen deze vaststellingen minder tijd in beslag waardoor de rijbaan sneller terug vrijgemaakt kan worden.

 

Alle gemeenten van de politiezone hebben inmiddels hun toestemming gegeven om de politiedrones in welbepaalde omstandigheden in te zetten op hun grondgebied. “Wij zijn ervan overtuigd dat we als politiezone mee moeten met alle technologische evoluties,” zegt Steven Vandeput, voorzitter van het politiecollege. “Net zoals bijvoorbeeld het gebruik van bodycams is het inzetten van drones opnieuw een voorbeeld van hoe technologische snufjes ervoor kunnen zorgen dat ons politiekorps beter en efficiënter gaat werken.”

De inzet van de politiedrones gebeurt volledig conform alle privacyregels en GDPR-wetgeving. “De drones mogen enkel onder strikte voorwaarden en voor welbepaalde opdrachten ingezet worden,” klinkt het bij de politie. “De privacy van onze inwoners blijft dan ook te allen tijde gegarandeerd.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is