“We bouwen letterlijk en figuurlijk aan onze toekomst,” opent onderwijsminister Ben Weyts die deze regeerperiode in totaal 3 miljard euro in scholenbouwprojecten investeert. Dat is nog eens 500 miljoen euro méér dan in de vorige regeerperiode. Al deze financiële steun kunnen schoolbesturen goed gebruiken voor bouw- of verbouwingswerken. Deze investeringsgolf komt ook Hasselt ten goede.

Via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) gaat er 2.910.224 euro naar twee projecten van het Virga Jessecollege en één naar de Provinciale Middenschool. “Kwaliteitsvol onderwijs gaat samen met kwaliteitsvolle infrastructuur. Wij zijn verheugd dat onze minister dit met gerichte investeringen in Hasselt blijft aanpakken,” zegt burgemeester Steven Vandeput.

 

Concreet gaat het om:

€ 1.822.919,23 / Virga Jessecollege - eerste graad 1 en 2 / Guffenslaan 27, 3500 HASSELT / Hasselt / Nieuwbouw en verbouwingswerken

€ 935.770,41 / Provinciale Middenschool Hasselt / Gouverneur Verwilghensingel 3, 3500 HASSELT / Hasselt / Nieuwbouw klaslokalen, ateliers, sportlokaal, danszaal met kleedkamers, refter en polyvalente ruimte - verhoging van eerder toegekende subsidie

€ 151.535,03 / Virga Jessecollege / Maastrichtersteenweg 62, 3500 HASSELT / Hasselt / Verbouwing van leslokaal tot sanitaire ruimte.

Maar daar blijft het niet bij. De Vlaamse Regering wil blijven investeren in innovatieve infrastructuur zodat Vlaanderen een competitieve en aantrekkelijke regio blijft om te ondernemen. “In dat opzicht keurde de Vlaamse Regering een EFRO-dossier goed. Het Vlaamse EFRO (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) programma 2021 – 2027 zet in op het versterken van de duurzame groei en concurrentiekracht van Vlaanderen, terwijl het tegelijkertijd de transitie naar een koolstofarme, circulaire en energie-efficiënte economie versnelt.  Voor het project PXL BusinessHUB krijgt de PXL Hogeschool een cofinanciering van 2,75 miljoen euro,” vertelt Vandeput.

Het project focust op de realisatie van een infrastructuur voor co-creatie, kennisverspreiding en het bedenken en uitkristalliseren van toekomstbestendige businessmodellen die het ecosysteem en de reeds bestaande samenwerking tussen onderzoekers van PXL Research en de bedrijfswereld naar een hoger niveau tilt. De inhoudelijke leidraad van de BusinessHUB is digitalisering, duurzaam ondernemen en open innovatie. De BusinessHUB zal de locatie worden waar Limburgse bedrijven, onderzoekers, studenten, sectororganisaties en andere onderzoeksorganisaties elkaar kunnen ontmoeten en concrete samenwerkingen kunnen opzetten om zodoende kennisvalorisatie, co-creatie en versnelde innovatie van digitale en duurzame oplossingen mogelijk te maken. Voor de realisatie van dit project zal een bestaand gebouw van de Campus Elfde Linie van Hogeschool PXL ingrijpend worden verbouwd, uitgebreid en ingericht. Door deze verbouwing zal dit niet langer een op zichzelfstaand gebouw zijn, maar in belangrijke mate worden gelinkt aan bestaande initiatieven zoals Corda Campus. Hiertoe zal de infrastructuur beschikken over o.m. een multifunctioneel binnenplein en Digital Experience Labs (DEL’s).