
Kamerlid en burgemeester van Hasselt

N-VA drukt stempel op federaal regeerakkoord met broodnodige hervormingen voor onze welvaart
Na de verkiezingsoverwinning op 9 juni 2024 kreeg de N-VA de opdracht om een federale regering op de been te brengen. Partijvoorzitter Bart De Wever nam als formateur de leiding van die onderhandelingen op zich. Na intensieve maanden sloot hij een akkoord dat het federale niveau grondig hervormt. Lees hieronder enkele van de voornaamste punten die de N-VA in de wacht wist te slepen.
Voor het eerst in 16 jaar komt er een federale regering die democratische steun geniet in beide deelstaten. Dat democratisch mandaat zal deze regering gebruiken om eindelijk hervormingen door te voeren die veel te lang bleven liggen: hervormingen die noodzakelijk zijn om onze welvaart duurzaam veilig te stellen.
Kortom: conform haar verkiezingsbeloften zal de N-VA stevig orde op zaken stellen. De meer dan een miljoen kiezers krijgen waarvoor ze hebben gestemd: een regering die verantwoordelijkheid vooropstelt, onze welvaart duurzaam veiligstelt, het migratiebeleid verstrengt, een verstandig energiebeleid voert en ook institutioneel orde op zaken stelt. Voor het eerst zal de N-VA ook de premier leveren en zo het stuur stevig in handen houden om te verzekeren dat we koers houden.
Budgettaire sanering
Bij ongewijzigd beleid dreigt het Belgische begrotingstekort op te lopen tot het grootste van heel Europa. Die nefaste tendens structureel keren, wordt de eerste en belangrijkste taak van deze regering.
Via een inspanning van zo’n 20 miljard euro netto stoppen we het budgettair rotten. De weg naar herstel wordt stevig ingeslagen.
Door de vergrijzing van de bevolking en de geopolitieke context wordt dit de zwaarste begrotingssanering uit onze moderne geschiedenis.
In tegenstelling tot begrotingskuren uit het verleden doen we dit zonder de globale belastingdruk te laten stijgen. Die is in dit land al te hoog.
We doen dit wél via besparingen op de overheidsuitgaven en met grondige structurele hervormingen van onder meer onze arbeidsmarkt en onze sociale zekerheid.
De politiek bespaart ook nadrukkelijk op zichzelf. We besparen miljoenen op de partijfinanciering. We halveren de uittredingsvergoeding van parlementsleden en brengen ze in lijn met de rechten van een werknemer. Bij langdurige ziekte verliezen parlementsleden een deel van hun loon, net zoals werknemers.
Werken meer doen lonen
Het verschil tussen werken en niet werken wordt minstens 500 euro netto per maand. Dat bereiken we met onder meer een verhoging van de nettolonen.
We verlagen de belastingen voor wie werkt door een drastische verhoging van de belastingvrije som.
Allerlaagste lonen gaan netto nog iets extra daarbovenop krijgen, zodat het verschil met niet werken nog groter wordt.
Voor mensen die werken aan laag loon loopt dat in totaal op tot zo’n 100 euro netto extra per maand.
We verhogen het maximale bedrag aan maaltijdcheques met vier euro over de hele legislatuur.
We verhogen de maximumgrens van inkomen uit flexijobs. Voortaan kan iemand op jaarbasis 18.000 euro belastingvrij bijverdienen in plaats van 12.000 euro
We verhogen het maximumaantal jaarlijkse uren studentenarbeid van 475 uur naar 650 uur. We verhogen daarbij drastisch de fiscale grenzen zodat studenten die iets bijverdienen (of hun ouders) daarvoor niet afgestraft worden.
We verlagen het belastingtarief voor wie bovenop zijn of haar pensioen nog wat wil bijverdienen via een eenvoudige bevrijdende heffing van 33 procent.
Rechtvaardiger sociaal beleid
We moeten dringend meer mensen aan het werk krijgen. Daarom maken we komaf met stelsels die werken ontmoedigen.
We beperken de werkloosheidsuitkering in de tijd. Voor mensen boven de 55 jaar voorzien we daarbij verzachtende maatregelen.
Er zal geen extra geld meer uit de welvaartsenveloppe vloeien richting uitkeringen voor werklozen.
We stellen een uitkeringsnorm in waardoor lonen van werkende mensen altijd sneller stijgen dan uitkeringen.
We grijpen in op het eindeloos cumuleren van allerlei sociale bijstand en voordelen. Het geheel aan sociale bijstand en voordelen wordt voortaan geplafonneerd. Daarvoor komt er een centraal uitkeringenregister, waarin alle sociale bijstand en sociale voordelen bijgehouden worden.
We maken komaf met allerlei onuitlegbare stelsels die perfect gezonde mensen ontmoedigen om te werken. Zo dooft bijvoorbeeld het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) uit.
Ondernemen meer doen lonen
We maken werk van een stevige administratieve vereenvoudiging voor onze ondernemers en nemen maatregelen in het belang van hun competitiviteit.
Doorheen de legislatuur zullen verschillende maatregelen in het voordeel van eenmanszaken ingevoerd worden. Zo maken we werk van een ondernemingsaftrek.
Zelfstandigen die na hun pensioenleeftijd blijven werken en bijdragen, bouwen in de toekomst verder pensioenrechten op.
1,5 miljard euro van de fiscale hervorming vloeit richting het versterken van de competitiviteit van onze ondernemers.
De regering zal de loonkosten verlagen met een miljard euro, specifiek gericht op lage en middenlonen tot 3.750 euro bruto. Extra personeel aanwerven wordt zo interessanter, met als gunstige bijwerking dat we meer mensen activeren.
We schrappen de federal learning account en een aantal andere verplichtingen (zoals bijvoorbeeld de startbaanverplichting en de bewaartermijn van vijf jaar voor minder belangrijke documenten) die niet doelmatig en administratief te belastend zijn voor ondernemers.
We voeren een ‘Wet Lagere Kosten’ in, die doorheen de legislatuur administratieve formaliteiten en kleinere taksen moet schrappen.
Strengste migratiebeleid ooit
Deze regering maakt werk van het strengste migratiebeleid ooit.
We werken op Europees niveau verder aan een hervorming van het Europees asielsysteem.
Asielzoekers zonder toegewezen opvangplaats kunnen nooit meer een leefloon krijgen.
We voeren een verblijfsvoorwaarde van vijf jaar in vooraleer bepaalde nieuwkomers recht krijgen op sociale bijstand.
Aan erkende vluchtelingen vragen we meer inspanningen inzake taalverwerving en activering om een leefloon te behouden. Wie niet voldoet aan de vereisten wordt gesanctioneerd.
Voor subsidiair beschermden en tijdelijk ontheemden verlagen we de sociale hulp aanzienlijk.
We maken woonstbetreding door de politie mogelijk om mensen die illegaal in het land verblijven en misdrijven gepleegd hebben of een gevaar vormen voor de openbare orde of nationale veiligheid effectiever te kunnen terugsturen.
We sluiten een akkoord met een ander Europees land voor een gevangenis waar we illegale gedetineerden naar overbrengen.
Asielzoekers die in een ander Europees land al bescherming kregen verliezen hun recht op opvang.
We bouwen de lokale opvanginitiatieven voor asielzoekers af en zetten in op collectieve opvang met het oog op een efficiënter terugkeerbeleid. We verdubbelen het aantal plaatsen in gesloten centra.
De subsidiaire beschermingsstatus moet de standaard beschermingsstatus worden. Het onevenwicht tussen het aantal erkenningen als vluchteling en het aantal subsidiair beschermden moet worden aangepakt.
We zorgen voor een opwaardering van ons burgerschap. Wie permanent verblijfsrecht wil, moet een inburgerings- en taaltest afleggen en niet ten laste van ons sociaal stelsel vallen. We vragen een retributie van 1.000 euro voor wie onze nationaliteit wil verwerven.
We verstrengen de gezinshereniging. We verhogen de inkomensgrens per gezinslid dat naar België wenst te komen en voorzien een taal- en inburgeringstest in het land van herkomst als voorwaarde voor het verkrijgen van een visum.
Een verstandig energie- en klimaatbeleid
Deze regering maakt werk van een verstandig energiebeleid. Daarbij laten we ons niet langer leiden door achterhaalde groen-linkse dogma’s. Wel kijken we met een open geest naar alle mogelijke energiebronnen die kunnen bijdragen tot een meer secure, klimaatvriendelijke en goedkope energiemix.
De wet op de kernuitstap gaat eindelijk op de schop.
Kernenergie krijgt weer een toekomst met een maximale verlenging van de reeds bestaande centrales en de ambitie om ook nieuwe centrales op te zetten (bijvoorbeeld kleine modulaire kernreactoren, SMR’s). Als eerste stap worden Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar extra verlengd.
We bouwen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk verder af en zetten in op onze strategische autonomie.
We hervormen het sociale energietarief zodat het enkel terecht komt bij mensen die het écht nodig hebben.
Lagere prijzen voor energie-intensieve industrie.
We verlagen de BTW op sloop- en heropbouw.
Investeren in defensie, veiligheid en justitie
Deze regering zal zich focussen op de kerntaken en investeert daarom in onze veiligheid. Zowel onze civiele als militaire veiligheidsdiensten kunnen de komende legislatuur rekenen op extra middelen.
In reactie op de snel veranderende geopolitieke omgeving zal deze regering de defensie-inspanning aanzienlijk opdrijven en versnellen ten opzichte van de ambities van de vorige regering: we halen de twee procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegen uiterlijk 2029 en komen zo eindelijk tegemoet aan de inspanningen die de NAVO al jarenlang van ons vraagt.
We schroeven onze cyberverdediging op, onder meer door de verdere uitbouw van ons cybercommando en via investeringen in artificiële intelligentie. Dat versterkt onze weerbaarheid tegen buitenlandse inmenging.
We werken aan een alomvattende, grens- en bevoegdheidsoverschrijdende aanpak van de drugsproblematiek zodat dit eindelijk écht een topprioriteit wordt en blijft, en waarbij de nadruk gelegd wordt op het follow the value-principe.
Er zal een échte nultolerantie heersen tegen elke vorm van geweld ten aanzien van zowel onze veiligheidsdiensten als mensen met een maatschappelijke functie.
We kijken naar investeringen in buitenlandse gevangenissen om de problematiek van het hoge aantal illegale criminelen in onze gevangenissen aan te pakken.
We maken het onmogelijk voor veroordeelden van intrafamiliaal geweld, incestplegers, daders van kindermishandeling en tienerpooiers om hun straf met een enkelband uit te zitten in de buurt van (potentiële) slachtoffers.
Institutioneel orde op zaken
Tot slot nemen we een reeks institutionele maatregelen die de slagkracht en autonomie van de deelstaten versterken, het politiek bestel versoberen en de overheidsefficiëntie verhogen.
Premier De Wever zal een grote structurele staatshervorming voorbereiden. Hij krijgt daarvoor de tijd, de middelen én de mensen, met een eigen beleidscel en een apart budget. En hij wordt daarin niet beperkt.
De principes van asymmetrie en responsabilisering zijn verankerd in het akkoord.
Omdat de coalities dezelfde zijn op Vlaams, Waals en federaal niveau, kunnen en zullen we asymmetrisch en sterker hervormen op maat van de deelstaten.
In het beleid op het vlak van arbeidsmarkt, gezondheidszorg, migratie en economie komt er responsabilisering en zal de federale regering mee ten dienste staan van de deelstaten.
Er is afgesproken om te responsabiliseren inzake de Europese verplichtingen: dat betekent dat álle regeringen in dit land zullen moeten voldoen aan de Europese (begrotings)verplichtingen.
De luchthaven van Zaventem krijgt eindelijk een hogesnelheidstreinstation.
Vlaanderen krijgt de bevoegdheid om van 11 juli een feestdag te maken.
Vlaanderen zal sterker aan de Europese tafel zitten en in het overlegcomité en krijgt een bestuurszetel in de Nationale Bank en het Planbureau.
Vlaanderen krijgt een rechtstreekse stem in de strategische defensie-industrie.
De Vlaamse Regering en diplomaten stijgen in de (protocollaire) rangorde. Vlamingen die in het buitenland wonen, zullen ook kunnen stemmen voor de verkiezingen van het Vlaams Parlement.
Na 200 jaar België schaffen we eindelijk de Senaat af
