Minstens 135 ha extra bosgebied rond Hasselt

Door Steven Vandeput op 4 september 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

De Vlaamse regering wil de Herkenrodebossen in Hasselt met minstens 135ha bos uitbreiden en start daarvoor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op. Dat kondigen Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir en Hasselts burgemeester Steven Vandeput aan. Tegelijk wordt de voormalige ontginningszone Weyerbos in Hasselt en Nieuwerkerken definitief herbestemd naar bosgebied zodat er één groot bos van 50ha tot stand komt. “Vlaanderen groener maken betekent uiteraard ook de Limburgse provinciehoofdplaats groener maken. De Herkenrodebossen kunnen door dit initiatief uitgroeien tot een van de meest robuuste bosgebieden van Midden-Limburg, met voldoende aandacht voor alle waardevolle erfgoed- en landbouwelementen”, klinkt het.

 

De Herkenrodebossen vormen met 162ha een groot, maar versnipperd natuurgebied tussen de Hasseltse deelgemeenten Kermt, Stevoort en Spalbeek. Op dit moment bestaat het gebied naast bos ook uit natuurlijk grasland, weiland, akkers en ander landbouwgebruik. De Vlaamse regering besliste vandaag om de bestaande bossen sterk uit te breiden en met elkaar te verbinden door maar liefst minstens 135 ha extra bosgebied te voorzien. Niet ter compensatie van andere gebieden, maar om effectief extra bos te realiseren. De startnota daartoe werd goedgekeurd.

 

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Vlaanderen is ambitieus als het gaat om het realiseren van extra bos. Als we ons bronsgroen eikenhout kunnen uitbreiden, laten we die kans dan ook niet liggen. Met water, toegankelijkheid en zachte recreatie als aandachtspunten twijfel ik er niet aan dat dit initiatief een meerwaarde zal zijn voor de ganse provincie”.

   

Het plan voorziet ook uitdrukkelijk in het behouden en beschermen van kleine landschapselementen als stapstenen tussen boskernen. Ook wordt er aandacht besteed aan het historische landschap rond het kasteel en de kasteelhoeve net buiten het plangebied en is er ruimte voor recreatief medegebruik. Om het open karakter te verzekeren wordt ruimte gegeven voor grondgebonden landbouw. Op termijn wordt de omgeving van het Herkenrodebos en kasteel van Stevoort ook aangeduid als erfgoedlandschap om zo het typische bocagelandschap te vrijwaren.

   

Hasselts burgemeester Steven Vandeput: “De ambities van Hasselt zijn groot op het vlak van extra toegankelijke natuur voor onze inwoners en bezoekers. Dankzij de beslissing van de Vlaamse regering zet we een stap dichter bij meer bos en doen we dat ook met participatie van de Hasselaar”.

   

De startnota is opgesteld in overleg met het Departement Landbouw en Visserij. Over het initiatief wordt nu het advies gevraagd aan de adviesinstanties, de betrokken gemeenten en provincie. Er wordt over de startnota een consultatie van de ruime bevolking georganiseerd. In deze periode zal ook een participatiemoment georganiseerd worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is