Mensensmokkel Middellandse Zee: België pakt verdachten op, Italië vervolgt ze

Door Steven Vandeput op 17 mei 2017, over deze onderwerpen: Leger, Militaire operaties, Verandering
Steven Vandeput en Roberta Pinotti

In de strijd tegen mensensmokkel op de Middellandse Zee gaat België binnenkort de krachten bundelen met Italië. Minister van Defensie Steven Vandeput heeft daarover alvast afspraken gemaakt met zijn Italiaanse collega Roberta Pinotti. “Concreet zullen Italiaanse autoriteiten mee aan boord gaan van ons fregat om er mensensmokkelaars aan te houden, waarna die ook onmiddellijk in Italië berecht kunnen worden”, verklaart de minister.

Italië speelt door zijn geografische positie een belangrijke rol in de strijd tegen mensensmokkel op de Middellandse Zee. In het kader van de Europese vloot EUNAVFOR MED (European Union Naval Force Mediterranean), ook gekend als operatie Sophia, zet ook België daarvoor marineschepen in.

Geen wettelijk kader

"Om de mensenhandel te stoppen, is het belangrijk dat de smokkelaars vervolgd worden. Maar België heeft geen wettelijk kader om misdrijven als mensenhandel op volle zee te vervolgen. En het mandaat van operatie Sophia beperkt zich vandaag nog altijd tot het gebied van de volle zee", verduidelijkt de minister. "Wij detecteerden en maakten wel beelden, maar konden tot nu geen verdachten echt aanhouden. Wij moesten de mensensmokkelaars als vluchteling behandelen en pas bij aankomst in de haven konden we aangeven dat het om een verdachte ging. Maar intussen hadden ze zich al vermomd als gewone vluchteling."

“Dankzij het akkoord kunnen we samen met de Italiaanse justitie meteen aan boord al vaststellingen doen. Indien nodig zullen mensensmokkelaars dan afgezonderd en onmiddellijk aangehouden worden", besluit minister Vandeput, die net als zijn Italiaanse collega de mensensmokkel ook binnen de territoriale wateren van Libië en in Libië zelf zou willen aanpakken. “Maar helaas ontbreekt daarvoor de stabiliteit in het land.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is