Kiewit krijgt eind dit jaar vernieuwde atletieksite

Door Steven Vandeput op 21 februari 2022, over deze onderwerpen: Hasselt

De stad Hasselt investeert deze bestuursperiode volop in haar sportinfrastructuur. Naast de bouw van de topturnhal (Runkst) en komst van de extra bokszaal (Sporthal Kuringen), staat dit jaar ook de renovatie van de atletieksite in Kiewit op de agenda. Schepen van Sport Habib El Ouakili: “Wij zijn een echt (top)sportstad en we doen er alles aan om onze atleten en sportliefhebbers in de beste omstandigheden te laten sporten. Een goed uitgeruste infrastructuur is hierbij natuurlijk noodzakelijk. De huidige atletieksite ligt er nu bijna 45 jaar, hoog tijd om deze onder handen te nemen.”

 

Ondanks de hoge leeftijd, wordt de piste nog steeds veelvuldig gebruikt. “Jaarlijks ontvangen we zo’n 50.000 mensen. Onze twee loopclubs ATV en VACH hebben er hun thuisbasis en andere sportclubs binnen en buiten Limburg, net zoals de G-sport zijn er regelmatig te vinden. Je loopt er ook geregeld topsporters tegen het lijf en niet de minste, denk aan Hans Van Alphen, Rania Rosius, Niels Pittomvols en Kim Meylemans”, weet El Ouakili. De atletieksite van Kiewit is tevens jaarlijks het decor voor tal van evenementen, denk aan veldlopen, de levensloop, schoolsportdagen en bedrijfsuitstappen. “Daarnaast ontvangen we natuurlijk ook veel individuele bezoekers in Kiewit. Dankzij het consequente onderhoud van onze stadsdiensten heeft de piste het zo lang uitgezongen, maar we moeten vaststellen dat er wel degelijk een vervaldatum op staat.”

 

Vanaf mei wordt de hele site daarom opnieuw vernieuwd. “Onze 400 meter baan krijgt een gloednieuwe toplaag, geheel volgens de laatste normen van de sport: duurzame, stevig, waterdoorlatend, onderhoudsvriendelijk en natuurlijk met de juiste belijningen.” Ook de andere kampnummers langs de piste worden meegenomen. “Zo komen er nieuw aanloopstroken voor het speerwerpen, verspringen en hoogspringen. De steeple- en de poolstokzone worden geoptimaliseerd en de hamerslingerkooi wordt vervangen door een gloednieuwe discuskooi.” Nieuwe energiezuinige verlichting maakt het plaatje compleet.  Met deze gloednieuwe site hoopt de stad Hasselt nog meer talent aan te trekken in het sportcentrum Kiewit. “We hebben de laatste jaren deze sportsite stevig uitgebouwd, denk aan de uitbreiding van de TC Tenkie en de nieuwe hockeysite van Hockeyclub Stix. Een renovatie van onze piste en kampnummer kon niet achterblijven.”

 

Vlaamse subsidie

Het hele project kost net geen miljoen euro en de stad Hasselt kan voor 200.000 euro rekenen op de steun van Vlaanderen.

“De stad Hasselt zet het belang van deze atletiekpiste ook kracht bij met de zware investering die het doet in dit project. Gelukkig kunnen we voor een groot deel ook rekenen op Vlaamse subsidies om het kostenplaatje van iets minder dan één miljoen euro te helpen dragen. Van de totale investering zal de Vlaamse overheid immers 200.000 euro voor haar rekening nemen. Zo zetten we Hasselt samen op de kaart, ook als sportstad,” aldus burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Vandeput.

 

De werken zijn voorzien voor mei.

 

‘We hopen in augustus terug iedereen te kunnen verwelkomen. In tussen tijd zoek onze sportdienst samen met de clubs en de vele scholen op zoek naar andere trainingslocaties, zoals onder meer de atletiekpiste in Zonhoven en Heusden-Zolder.”

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is