"Kan niet wachten tot 1 januari"

Door Steven Vandeput op 20 december 2018, over deze onderwerpen: Hasselt

“Hoe ik me nu voel? BB. Bijna burgemeester… Ik ben echt aan het aftellen tot 1 januari”, klonk Steven Vandeput (N-VA) gisteren bij zijn eedaflegging als de toekomstige burgemeester van Hasselt. Eentje met een dubbele verantwoordelijkheid, maakte gouverneur Herman Reynders hem al meteen duidelijk: “Als het goed gaat met Hasselt, gaat het goed met Limburg.”

“Burgemeester van Hasselt worden, is een bijzonder moment. Ook voor mij is het vandaag extra speciaal, als oud-burgemeester van de stad. Ik wil je veel succes, doorzettingsvermogen en inspiratie wensen”, sprak gouverneur Reynders de nieuwe burgemeester toe. “Burgemeester zijn is toch anders dan minister. Over een paar jaar ga je mij waarschijnlijk gelijk geven: het is veel fijner, dichter bij de mensen, je ziet veel sneller het effect van wat je doet. De vliegtuigen die je besteld hebt, gaan pas over een paar jaar in de lucht verschijnen… Het is mooier, maar ook veeleisend. Je bent bezig met alles wat in de samenleving leeft, van openbare veiligheid tot een losliggende stoeptegel. En ik waarschuw meteen je vrouw: een burgemeester wordt op heel veel plaatsen verwacht”, benadrukte Reynders.

Vandeput toonde zich nochtans helemaal klaar voor de job: “Dit is het moment waar we naartoe gewerkt hebben. We willen Hasselt eerst en vooral opnieuw op de kaart zetten. Als stad, maar zeker ook als provinciehoofdplaats. Dat is de voorbije jaren niet gebeurd”, reageerde de N-VA'er, vergezeld door echtgenote Saskia, kinderen Kaat (16) en Kobe (13), zijn ouders en een aantal trouwe partijvrienden.

“Mijn belangrijkste plannen? Hasselt moet een proeftuin als shoppingstad worden. We moeten inzetten op het nieuwe shoppen, ondernemers moeten hier nieuwe vormen van retail kunnen uitproberen. Daarnaast gaan we werk maken van mobiliteit, we weten allemaal dat we steeds meer met de auto vastrijden in Hasselt. Terwijl we een stad zijn die perfect op fietsmaat is. We willen de Hasselaar bij de hand nemen en hem die fiets opnieuw meer leren ontdekken”, aldus Vandeput. En de geplande bouwstop? “We gaan natuurlijk de lopende projecten niet zomaar een halt toe roepen. Maar wel die op langere termijn. Onder meer samen met ontwikkelaars willen we kijken wat Hasselt nodig heeft, waar groene ruimte moet zijn, hoe we kunnen zorgen voor genoeg scholen en gemeenschapsvoorzieningen, waar nog bijgebouwd kan worden. Hasselt moet vooral herkenbaar blijven.”

Gevierd heeft hij het alvast op een bijzondere manier: dochter Kaat mocht gisteravond, na de eedaflegging, haar uitgestelde sweet sixteen (16de verjaardag) vieren. Taak van de nieuwe burgemeester van Hasselt: zorgen dat iedereen genoeg te drinken had, dat de chips niet op raakte en dat de muziek vlot bleef draaien. Zo kon de ex-defensieminister al meteen proeven van 'dienstbaarheid' en dicht bij de Hasselaren.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is