Hasselt wil in de toekomst ook GAS-boetes digitaal verwerken

Door Steven Vandeput op 19 januari 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – Het Hasselts stadsbestuur trekt volop de kaart van de digitalisering. Ook de GAS-boetes moeten in de toekomst digitaal verwerkt worden. Daarvoor wordt meegedaan aan een openbare aanbesteding die de stad Mechelen uitschreef. “Als er een mooi voorstel uitkomt, pikken we daarop in”, aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

Het beheer en de verwerking van GAS-boetes is een arbeidsintensief proces. Bovendien stijgt het aantal GAS-boetes. De stad Hasselt voert immers een lik-op-stuk-beleid waarbij veiligheid primeert. Dit strenger optreden leidt tot meer GAS-boetes. Zo steeg het aantal GAS-pv’s van 291 in 2018 naar 545 in 2019. Corona zorgde dan weer voor een daling in 2020 maar in normale omstandigheden zou de tendens van 2019 aangehouden zijn. (zie tabel) Daarvoor zoekt de stad Hasselt nu naar oplossingen. Ze kijken daarbij over het muurtje. Meer bepaald richting Mechelen. “We doen mee met hun openbare aanbesteding voor de aankoop van een digitale oplossing voor het beheer van GAS-vaststellingen. Zo verhogen we de kans op een vooruitstrevende oplossing tegen een aanvaardbare prijs”, licht Vandeput toe.

 

Geen aankoopverplichting

 

“We krijgen de mogelijkheid om de geselecteerde oplossing aan te kopen zonder dat we zelf een gunningsprocedure moeten opstarten. Bovendien hebben we geen aankoopverplichting”, pikt schepen van digitalisering Frank Dewael in.

 

Vandeput: “Dit initiatief past perfect binnen de brede waaier aan acties die we ondernemen om van Hasselt een digitale stad te maken. In elk beleidsdomein zetten we in op digitalisering. Die digitale weg hebben we definitief ingeslagen. Daarmee willen we onze dienstverlening verbeteren maar ook ons personeel nog efficiënter inzetten. Dat is de toekomst en daarmee zetten we Hasselt nog meer op de – digitale - kaart.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is