Hasselt organiseert ‘Twèjde Wieëk van ‘t (H)essels’

Door Steven Vandeput op 21 juni 2022, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – De stad Hasselt organiseert samen met het Koninklijk Hasselts Operettegezelschap en Armand Schreurs voor de tweede keer een ‘Week van het Hasselts’. Vanaf zondag 26 tot donderdag 30 juni staat het Hasselts dialect centraal. “We willen zo ons immaterieel cultureel erfgoed actief promoten,” aldus burgemeester Steven Vandeput en schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

“Dit jaar beginnen we al op zondag met ‘(H)essels Oër’ in het Stadsmus. Daar vertelt Karin De Greeve het verhaal van de Garde Civique. Ook het publiek mag actief deelnemen aan dit Hasselts gesprek. Het ‘(H)essels Oër’ is trouwens door minister van Cultuur Jan Jambon opgenomen in de lijst van inspirerende voorbeelden voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat is dus een perfecte start van de ‘Wieëk van ‘t (H)essels’,” vertelt burgemeester Steven Vandeput.

 

Shakespeare

 

Vorig jaar trok het Hasselts Operettegezelschap met ‘Sonnetten van Shakespeare in het Hasselts’ door het stadscentrum. “Dat initiatief herhalen we en breiden we uit. Dit keer staan we niet alleen op de Grote Markt, maar trekken we ook naar de wijken. Zo passeren we in de Sint-Martinuswijk, de Banneuxwijk en de Catharinawijk. In die laatste twee houden we de voorstellingen in het Lokaal Dienstencentrum Hogevijf. Zo hopen we een grote groep te bereiken. Het wordt sowieso een passage die niet onopgemerkt voorbij zal gaan,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

“We willen hiermee het belang dat dit stadsbestuur hecht aan ons mooie dialect, benadrukken. Bovendien willen we de wijkwerking stimuleren. Een dialect verstevigt de onderlinge verbondenheid van een gemeenschap. Het dialect is als lijm. Het zorgt voor een samenhorigheidsgevoel. Dat kunnen we als stadbestuur alleen maar ondersteunen,” voegt burgemeester Steven Vandeput nog toe.

 

Gemeenteraad

 

Op dinsdag 28 juni is het spektakel te bewonderen op de Grote Markt in aanwezigheid van de gemeenteraadsleden. “Die kunnen dan al wat proefdraaien. Want om 20u start de gemeenteraad waar onze voorzitter Guido Fissette heeft opgeroepen om zo veel mogelijk tussenkomsten in het Hasselts dialect te houden,” vertelt Vandeput.

De gemeenteraad is zoals steeds publiekelijk toegankelijk. Ook alle andere voorstellingen zijn uiteraard openbaar.  

 

Jaarlijks

 

Het is de bedoeling van dit stadsbestuur om van de ‘Week van het Hasselts’ een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Ook volgend jaar staat er al een editie gepland, die bovendien in het volledig nieuw jasje zal gestoken worden.

 

PROGRAMMA ‘Wieëk van ‘t (H)essels

 

‘(H)essels Oër’:

Zondag 26 juni - 15u – Stadsmus

‘Sonnètte van Shakespeare èn ‘t (H)essels’:

Maandag 27 juni – 15u – Lokaal Dienstencentrum (LDC) Hogevijf Banneux

Dinsdag 28 juni – 17u30, 18u15 en 19u – Grote Markt

Woensdag 29 juni – 13u – LDC Hogevijf Stadspark

Donderdag 30 juni – 19u – Buurtfeest Hollandsveld

‘Gemiénteroad èn ‘t (H)essels’:

Dinsdag 28 juni – 20u – Kezerreme - Limburgplein

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is