Hasselt en Hogeschool PXL zetten in op talent in nieuwe STEM-academie

Door Steven Vandeput op 29 juni 2020, over deze onderwerpen: Hasselt

Hasselt en de Hogeschool PXL starten zaterdag met de nieuwe STEM-academie. “Met dit initiatief willen we zowel de scholen als leerlingen ondersteunen”, zegt schepen va onderwijs Habib El Ouakili (RoodGroen+). “Op 1 juli starten we met activiteiten voor de zomer in samenwerking met de Stad Hasselt en meerdere organisaties voor kwetsbare jongeren. Vanaf september starten we officieel met de PXL STEM Academy, die zich zal focussen op zowel schoolse workshops als workshops in de vrije tijd”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts. 

 

“Het is belangrijk om de jeugd warm te maken voor de toekomst, in Vlaanderen moeten wij het hebben van onze knappe koppen die het verschil in wetenschap, technologie, ingenieurswezen en wiskunde maken. Waar STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) voor staat, in het Engels”, zegt El Ouakili. “Nu leerlingen door corona een leerachterstand hebben opgelopen, is het mooi dat ze kunnen bijleren in de STEM-academie. Als we dat kunnen combineren met een gezonde dosis interesse voor STEM, slaan we twee vliegen in een klap. Het belang van investeren in onze leerlingen is groot. Deze academie was de missinglink voor Hasselt. We hebben de Corda Campus en deze aanvulling zal leerlingen voorbereiden op een zonnige toekomst op die campus.”

 

Talenten

 Hugo Meus wil hiermeetechnische talenten meer ontwikkelen. “Je kan kinderen in hun vrije tijd van alles laten doen: naar de kunstacademie, naar de muziekles en uiteraard ook naar de sportclub als je ze gezond wil houden. Maar als je als ouders naar de toekomst van je kinderen kijkt, levert het ook op om die kinderen technische talenten te laten ontwikkelen en goed te laten ontplooien”, zegt Meus. Een STEM-studierichting is  een garantie op een mooie carrière later. “Technische profielen zijn er in onze samenleving nog altijd veel te weinig.”

 

250.000 euro

Toekomstige talenten mogen wat kosten. “We investeren 250.000 euro in materialen en vaste medewerkers”, zegt Hugo Meus. Het vaste team – dat uit vier medewerkers bestaat – wordt door zes voorbereiders ondersteund. “Naast het vaste team werken we met een netwerk van lokale lesgevers zodat kinderen geen verre verplaatsingen hoeven te maken. Hiervoor bouwen we een On Tour Academy uit”!

Verjaardag

Inhoudelijk zal de PXL-STEM Academy een breed palet van meer dan 50 innovatieve workshops aanbieden, geclusterd rond thema’s als digitale technieken, programmeren, de wondere wereld van de wetenschap, gereedschappen en creatief met kunst. Behalve voor de schoolse activiteiten zullen de PXL-STEM-deuren ook openstaan voor verjaardagworkshops, vakantiekampen en naschoolse workshops. “Hierdoor kunnen ze, net als een kustacademie of sportclub, een heel jaar naar de STEM Academie.” besluit Hugo Meus.

Burgemeester Steven Vandeput is verheugd dat de STEM-academie zich in Hasselt vestigt. “Dit is een prima uitbreiding van ons vrijetijdsaanbod. Met de STEM-academie differentiëren we nog meer in de richtingen die jongeren in hun vrije tijd kunnen uitgaan. Bovendien is dit gemaakt op maat van alle jongeren én met het oog op de toekomst

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is