Hasselt bereidt zich voor op carnavalsweekend in code oranje (met kans op versoepelingen)

Door Steven Vandeput op 1 maart 2022, over deze onderwerpen: Hasselt

De stad Hasselt bereidt het carnavalsweekend van vrijdag 25 maart tot zondag 27 maart voor in code oranje. “Van zodra we naar code geel zouden overschakelen, kunnen we dan versoepelen. Maar onze stoet gaat door. Dat is het beste nieuws,” aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

Hasselt maakt zich op voor een stevig carnavalsweekend. Toch zijn de covid-maatregelen niet hélemaal van de baan. “Zoals we dat al sinds de start van de coronapandemie doen, volgen we de regels die ons door hogere overheden worden opgelegd. Zo gelden voor de traditionele optochten op zaterdag en zondag de regels die voor buitenevenementen van toepassing zijn. We moeten ons niet verwachten aan nieuwe, specifieke maatregelen voor carnavalstoeten. Daarom starten we de voorbereidingen in code oranje. Dat wil zeggen dat we op de plaatsen die we kunnen afsluiten, werken met CST-controle, mondmaskerplicht en publieksbeperking. Dat gaat dan vooral over de feesttent op het Capucienenplein en de twee feesttenten op het Kolonel Dusartplein. In de overige zones werken we met ‘crowdcontrol-maatregelen’. We focussen daarbij vooral op duidelijke communicatie waarbij we kort op de bal spelen onder meer door signalisatie en de inzet van stewards,” legt burgemeester Vandeput uit.

 

Geel

 

“Geel is natuurlijk een mooiere kleur. En de kans bestaat dat we tegen ons carnavalsweekend in code geel zijn aanbeland. Dan kunnen we gemakkelijk wat maatregelen versoepelen. Het belangrijkste is echter dat we dit jaar weer opnieuw carnaval gaan kunnen vieren. Hopelijk is de epidemiologische toestand tegen dan dermate verbeterd dat we daarbij niet meer te veel gehinderd worden in ons feestgedrag door allerlei vervelende maatregelen,” besluit de burgemeester.  

 

“We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar eindelijk wordt Hasselt weer dat carnavalspa­radijs!  Het belooft een spetterende editie te worden. Oud of jong, verkleed of niet verkleed, van Spalbeek tot Wimmertingen of zelfs niet-Hasselaar iedereen zakt af naar onze binnenstad en viert, danst of klinkt er samen. Een groot dankjewel aan de leden van het Feestcomité, de Verenigde Hasseltse carnavalsgroepen, de stadsdiensten en alle andere die dit feest mogelijk maken. Want zonder hun harde werk was er geen sprake van Hasselt Carnaval,” vult schepen van Evenementen Habib El Ouakili aan.

 

Hasselt Carnaval 2.0

 

Ook de carnavalsverenigingen reageren enthousiast. Er wordt achter de schermen zeer hard gewerkt aan wat belooft weer een geweldig feest te worden. Dit jaar werd de Hasseltse Raad van Elf opgericht. Deze carnavalsraad bestaat uit vertegenwoordigers van de stad Hasselt, de Verenigde Hasseltse Carnavalsgroepen en het Koninklijk Feestcomité.

 

Raad van Elf

 

De Raad van Elf functioneert als overleg-orgaan, waarin de grote lijnen van het carnavalsgebeuren worden uitgezet. In de raad zijn verschillende werkgroepen gevormd, die elk verantwoordelijk zijn voor hun onderdeel van de organisatie. Op geregelde tijdstippen houdt de raad overleg, waarop iedere werkgroep verslag uitbrengt, en de nodige knopen worden doorgehakt.

Dit jaar wordt carnaval nog georganiseerd zoals de voorgaande jaren waarbij elke vereniging

haar eigenheid in de organisatie behoudt en zorgt voor het organiseren van haar evenement

zoals dat al altijd het geval was. De Raad van Elf behoudt het overzicht, en zorgt voor een open communicatie tussen alle organiserende partijen.

 

In de weken na Carnaval 2022 zal er een grondige evaluatie worden gehouden en zullen de lijnen voor de editie van 2023 reeds worden uitgezet. De Raad van Elf wil van Hasselt carnaval in de toekomst een nog groter feest maken dan het nu al is. Een feest dat bekend is bij zowel de Hasseltse carnavalisten, de Hasselaar als verdaarbuiten!

Alaaf! Alaaf! Alaaf!   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is