Eerste skeelerroute in Vlaanderen tussen Hasselt en Genk

Door Steven Vandeput op 20 maart 2021, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – Op zaterdag 20 maart openden Sport Vlaanderen, Stad Genk en Stad Hasselt officieel de allereerste skeelerroute in Vlaanderen. De bewegwijzerde, permanente route op maat van skeeleraars bestaat uit verschillende combineerbare lussen langs de mooiste plekken in Genk en Hasselt en is in totaal bijna 90 km lang. Zo krijgt de weer helemaal populaire skeelersport nu een eigen plaats in de openbare ruimte. Als dit pilootproject in Limburg aanslaat kunnen er meerdere skeelerroutes worden uitgerold in Vlaanderen.

Skeeleren, inline skaten, ofwel het schaatsen op schoenen met een reeks wieltjes eronder: Het lijkt iets van lang geleden, maar het is helemaal terug. Dat werd in 2020 des te meer duidelijk. Daarom vonden Vlaams minister van Sport Ben Weyts, Sport Vlaanderen, Stad Genk en Stad Hasselt de tijd rijp om de sport een plaats te geven in de openbare ruimte. Samen openen ze vandaag dan ook officieel de allereerste skeelerroute in Vlaanderen. De bewegwijzerde, permanente route is in totaal bijna 90 km lang en bestaat uit verschillende combineerbare lussen langs de mooiste plekken in Genk en Hasselt.

“Skeeleren wint aan populariteit. De sport rolde vorig jaar de top 10 van populairste sporten bij -19-jarigen vlotjes binnen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Het is niet enkel een sociale en laagdrempelige sport, maar het is ook een goede manier om aan je conditie te werken. Door de vloeiende bewegingen kan je intensief bewegen zonder spieren of gewrichten te belasten. Ook op mentaal vlak is skeeleren een ideale sport. In de frisse lucht met de zon op je gezicht kan je in een mooie omgeving je hoofd helemaal leegmaken.”

“Skeeleren is een sport die zowel nationaal als internationaal aan belang wint”, zegt Wim Dries, burgemeester stad Genk. “We zijn er dan ook trots op dat we vandaag,  in samenwerking met stad Hasselt en Sport Vlaanderen, een kwalitatieve skeelerroute kunnen aanbieden in Genk voor zowel beginnende als geoefende skeeleraars. Beleving staat centraal: de skeelerroute zal in Genk de verschillende hotspots met elkaar verbinden.” “Skaten is een allround sport voor jong en oud, arm en rijk, maar vooral een zalige manier om buiten op verkenning te gaan en mooie plekken te ontdekken. Ik doe het al 23 jaar! Heerlijk dat Genk zich nu ook op wieltjes laat verkennen”, vult Hilde De Wilde, Algemeen Directeur stad Genk, aan.

“Wij hebben in Hasselt al een rijke traditie met onze rollerskateparades die we al geruime tijd tijdens de zomervakanties organiseren”, zegt Steven Vandeput, burgemeester stad Hasselt. “Dat evenement trekken we graag open naar onze buren van Genk. Dat Sport Vlaanderen zijn schouders onder dit project zet, geeft het geheel natuurlijk nog meer cachet.”

90 km skeelerplezier langs Genkse en Hasseltse hotspots

Bij het ontwikkelen van de routes werden ook gepassioneerde skeeleraars betrokken. De samenwerking heeft uiteindelijk geresulteerd in verschillende aangename lussen via veilige wegen, met een geschikte ondergrond, langs heel wat mooie plekken.

Zowel in Genk als in Hasselt kan je starten vanop verschillende plaatsen en heb je de keuze tussen verschillende afstanden naargelang je (skeeler)niveau. Vanop elke startplaats stippel je op het startbord je traject uit.  Je hebt geen GPS of kaart meer nodig. De pijltjes wijzen je onderweg de weg.

In Genk kan je starten aan parking 2 aan C-mine, SportinGenk park of Sport Vlaanderen Genk. Je kan kiezen voor een korte route van ongeveer 20 km of een lange route van ongeveer 35 km. De lange lus kan altijd ingekort worden via het rode traject. Je skeelert langs C-mine, LABIOMISTA, Stadion Racing Genk, Thor Park, Molenvijverpark en natuurreservaat De Maten. Je passeert dus heel wat leuke plekken om even uit te blazen en te genieten van de omgeving.

De route in Hasselt bestaat uit drie lussen die ook met mekaar gecombineerd kunnen worden. Er is een basislus van ongeveer 22 km, die kan uitgebreid worden met een lus van bijna 7 km. Via deze lus kan je de verbinding maken met de route in Genk. Dan is er ook nog een basislus van 5 km, ideaal voor gezinnen om samen een rondje te doen. Voor Hasselt kan je starten aan de Alverberg, Kapermolenpark, Sport Vlaanderen Hasselt en de brug aan Parking P IJzerweg-Oost.

Techniek bijschaven met Start-to-skate

Voor de skeelerroute heb je niet veel nodig behalve je skeelers, skeelerbescherming en je gezond verstand. Voor wie zijn techniek nog wat wilt bijschaven, worden er vanaf april Start-to-skate lessen voorzien door Genk en Hasselt. Als dit pilootproject in Limburg aanslaat kunnen er meerdere skeelerroutes uitgerold worden in Vlaanderen.

Alle info vind je terug op www.sport.vlaanderen/skeelerroutes

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is