In het voorjaar van 2022 startte de eerste fase van de renovatie van het dak van het historisch stadhuis. Daarvoor werd ca. 1,3 miljoen euro uitgetrokken. De werken worden gefinancierd door stad Hasselt en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. Er werd echter vastgesteld dat de draagstructuur van de zoldervloer onverwachte gebreken vertoonde.

 

“Daarom werden de eigenlijke dakwerken tijdelijk stopgezet”, legt schepen Libert, bevoegd voor gebouwen uit. “Een vervanging van de balkenvloer op zolder was immers hoognodig, als we die ruimte ook ooit wilden benutten.”

 

“Om kunsttentoonstelling Kunstuur niet te moeten onderbreken werden de renovatiewerken in het algemeen kort gepauzeerd”, gaat burgemeester Vandeput verder. “Nadat de eerste expo afgelopen was en de kunstwerken weggehaald werden, zijn we in februari in alle veiligheid gestart met de renovatie van de vloer.”

 

Dat deel van de werken is afgelopen waardoor men opnieuw is kunnen starten met de dakwerken.

 

“Het dak werd al stevig geïsoleerd en de kepers werden verstevigd waar nodig”, aldus burgemeester Vandeput en schepen Libert. “Waardoor de aannemer nu finaal kan overgaan tot het leggen van de leien. Dat zijn niet zomaar leien overigens. Het historisch stadhuis had voorheen zowel rood-paarse als grijze leien op het dak liggen. Maar er is historisch gezien geen enkel bewijs dat het originele dak ook deze opsplitsing had. Daarom hebben we er in overleg met Onroerend Erfgoed voor gekozen om het volledige dakoppervlak, van ca. 654m², nu met de rood-paarse leien te bedekken. Die worden fumetleien genoemd, naar de groeve van waar ze afkomstig zijn, in Noord-Wales. De enige plaats trouwens waar ze ontgonnen worden.”

 

De werken moeten afgerond zijn tegen het eind van de zomer. Dan start de tweede expo van Kunstuur in het historisch stadhuis, mét gerestaureerd dak.