Defensie investeert in cyberdivisie

Door Steven Vandeput op 11 mei 2016, over deze onderwerpen: Staatsveiligheid, Leger, Technologie, Verandering
Steven Vandeput

Minister van Defensie Steven Vandeput gaat fors investeren in een zogenoemde cyberdivisie binnen het leger. Die moet onze kritieke infrastructuur, militair én civiel, beschermen tegen aanvallen van buitenaf. “In de toekomst moeten wij bovendien zélf in staat zijn om via een cyberaanval terug te slaan, indien we worden aangevallen”, verklaart de minister. Defensie zal daarom in de toekomst volop cyberprofielen rekruteren én investeren in computers en software.

Een van de opvallendste passages in het strategische plan van minister Vandeput is de oprichting van een cyberdivisie. “Net als de samenleving is ook het leger steeds meer afhankelijk van technologie. Die maakt ons leven en werk meestal aangenamer en makkelijker, maar houdt ook duidelijke risico’s in. Individuen, organisaties of staten met kwade bedoelingen kunnen onze kritieke infrastructuur nu ook ontregelen door online in te breken en schade aan te brengen. Beeld je bijvoorbeeld maar eens in dat een vijand controle verwerft over onze drones”, aldus minister Vandeput.

Steun van en aan NAVO

Ook de NAVO heeft ‘cyber’ hoog op de agenda geplaatst. In Estland bestaat er nu al een centrum dat studiewerk uitvoert en expertise bundelt rond cyberbedreigingen voor alle NAVO-partners. Minister Vandeput zal dat centrum financieel ondersteunen en ook zelf een officier afvaardigen die ons daar permanent zal vertegenwoordigen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is