Steven Vandeput: "Zoekrobot voor sociale media is grote stap vooruit in strijd tegen terreur"

Door Steven Vandeput op 26 augustus 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Staatsveiligheid, Innovatie, Technologie
Steven Vandeput

De regering wil de opsporingscapaciteit van onze federale politie en inlichtingendiensten versterken. Daarom investeert zij 22 miljoen euro in een zoekrobot die ook sociale media kan doorzoeken op sporen van radicalisering en signalen van terreurdreiging. “In het vierjarige contract is niet alleen de aankoop maar ook het onderhoud van de software meegerekend”, aldus minister van Defensie Steven Vandeput.

“Vandaag gebeurt het speurwerk naar verdachte uitlatingen of personen op internet nog grotendeels manueel”, verduidelijkt de minister. “De aankoop van die zoekrobot is een belangrijke stap vooruit, ook omdat de gevonden informatie voortaan makkelijker kan worden gedeeld.”

Drie overheidsdiensten zullen binnen één à twee jaar met de nieuwe tool aan de slag kunnen: de Staatsveiligheid, de inlichtingendienst van het leger (ADIV) en de federale politie. Elke dienst zal de zoekrobot voor eigen doeleinden kunnen aanwenden. Maar omdat het om hetzelfde systeem gaat, verhoogt dat de efficiëntie en de mogelijkheid om samen te werken.

Open bronnen

De aangekochte zoekrobot laat toe om gegevens te verzamelen, verwerken en delen die afkomstig zijn van publiek toegankelijke bronnen of zogenoemde opensourcesoftware. Dat kunnen websites zijn, maar ook sociale media als Facebook en Twitter. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is