Steven Vandeput in De Ochtend: “Strijd tegen IS in Irak verder opgevoerd”

Door Steven Vandeput op 4 mei 2016, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Syrië, Leger, Militaire operaties
Steven Vandeput

Minister van Defensie Steven Vandeput kondigt aan dat het takenpakket van het Belgische leger in Irak wordt uitgebreid. “We gaan meer actief deelnemen aan de strijd tegen Islamitische Staat”, stelt de minister. “We blijven achter de frontlinie, maar zullen de Irakezen wel helpen met het plannen en opzetten van gerichte aanvallen tegen de terreurorganisatie.” Van grondtroepen is daarbij nog lang geen sprake. “Ons leger staat de Irakezen bij in de strijd tegen IS, maar knapt het werk niet zelf op, zoals dat wel gebeurde in Afghanistan”, stelt Vandeput. “Wat we ginder gaan doen is trainingen geven, contact houden met de luchtsteun, assistentie verlenen en helpen met de organisatie van militaire operaties.” Dat alles vanuit beveiligde kampen die zich achter de frontlinie bevinden. 

Syrië blijft afwachten

Over een militair engagement in Syrië blijft de minister voorzichtig. “We moeten weliswaar de terroristen bestrijden waar ze zich bevinden, maar wij wachten op een formele vraag van de internationale coalitie. Als die komt, dan zullen wij een beslissing nemen na een grondige veiligheidsanalyse, waarbij we zelf bepalen wie we waar inzetten, in welk soort operaties en met welk soort materieel. In die analyse heeft de veiligheid van onze eigen mensen maximale prioriteit en mag er geen kans bestaan op burgerslachtoffers.”

Stabiliteit brengen

Met de uitbreiding van de Belgische missie in Irak is een tweede fase in het plan van de internationale coalitie ingeluid. Terwijl de eerste fase nog bestond uit het stoppen van IS, is de coalitie nu begonnen met IS terug te dringen. De derde, uiteindelijke fase zal bestaan uit de installatie van een stabiel regime in de regio. “Die derde fase zal nog niet voor morgen zijn, maar is wel erg belangrijk. We moeten ervoor zorgen dat de gewone burgers in die regio terug stabiele toekomstvooruitzichten hebben”, besluit de minister. 

Bekijk het interview op deredactie.be* (06:23).
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is