Resultaten burgerbevraging fusie: nabijheid van dienstverlening blijft ook in Kortessem intact

Door Steven Vandeput op 16 oktober 2023, over deze onderwerpen: Hasselt

HASSELT – Via een grootschalige bevraging konden alle inwoners van Hasselt en Kortessem hun mening geven over de huidige dienstverlening in hun gemeente en bij een eventuele fusie. “We hebben onze inwoners de laatste maanden enorm geïnformeerd. De vragen die er nu nog leven, zijn concreet en interessant om mee te nemen in onze verdere aanpak. Zo bieden we zeker een antwoord aan de vrees van de Kortessemnaar voor een gebrek aan dienstverlening in zijn nabije omgeving,” aldus burgemeesters Tom Thijsen en Steven Vandeput.

 

De online bevraging werd in totaal door 1.562 inwoners ingevuld. In absolute cijfers waren er meer respondenten uit Hasselt (1.161 of 1,5% van de Hasselaren). Procentueel gezien – ten opzichte van het totaal aantal inwoners – vulden meer inwoners uit Kortessem de bevraging in: 406 oftewel 4,7%. De resultaten worden op vrijdag 13 oktober aan de gemeenteraad van Kortessem voorgelegd. Op maandag 16 oktober zal de bevraging besproken worden tijdens de commissievergadering in Hasselt.

 

Dienstverlening

 

De Hasseltse respondenten geven de huidige dienstverlening in hun stadhuis een 7,5 op 10, bij de inwoners van Kortessem wordt de tevredenheid met een 7,2 gequoteerd. Voor het gemeentehuis van de mogelijke fusiestad zijn ruime openingsuren het belangrijkste element.

 

“De inwoners van Kortessem leggen meer de nadruk op de nabijheid van dienstverlening en het persoonlijk contact. Voor Hasselaren zijn ruime openingsuren de prioriteit. In onze samenvoegingsvoorstellen houden we hier rekening mee. Er zal zeker nog een contactpunt voor burgers blijven bestaan in Kortessem,” aldus Tom Thijsen. “Nabijheid is bovendien ook voor het recyclagepark, de bibliotheek en de sportinfrastructuur erg belangrijk voor de Kortessemnaar.”

 

Beslissing

 

“We hebben de voorbije maanden veel energie gestoken om onze inwoners te informeren. Zo is er de webstek www.hasseltkortessem.be waar de rubriek ‘Veelgestelde vragen’ voortdurend wordt aangevuld. Maar ook via onze andere communicatiekanalen brachten we alle informatie naar de bewoners van Hasselt en Kortessem. Zo was er een fusiekrant die bij iedereen in de bus belandde en organiseerden we zelfs fusiewandelingen om mekaars mooiste plekjes beter te leren kennen. Ook deze bevraging past in dat proces. De resultaten worden meegenomen in het beslisdossier, waar zal worden toegelicht hoe het huidige bestuur vorm zou geven aan een mogelijke fusie. Want we appreciëren de mening van de inwoners die de moeite hebben genomen om deze enquête in te vullen. Het is voor ons een belangrijke bron van informatie en een hulp bij het uitschrijven van onze fusiedocumenten,” vult burgemeester Vandeput aan.

 

Infosessie burgers

 

Op de gemeenteraden van november zal dan het beslisdocument worden voorgelegd. Daarvoor zullen ook nog alle inwoners van Hasselt en Kortessem uitvoerig worden geïnformeerd. Die infosessie voor alle burgers, zowel Hasselaren als Kortessemnaren, zal doorgaan op zaterdagvoormiddag 18 november in CC Mozaïek in Kortessem. “Daar stellen we het beslisdossier en de burgerbevraging voor. De aanwezigen kunnen dan ook vragen stellen. We geven die mogelijkheid dus eerst aan hen en trekken dan naar de gemeenteraad waar we allebei zullen stemmen over de mogelijke fusie,” besluiten Thijsen en Vandeput.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is