N-VA trekt aan alarmbel: ondanks stijgende populariteit jongerenstages daalt aantal jonge rekruten bij Defensie

Door Renate Hufkens op 9 juni 2015, over deze onderwerpen: Minderjarigen, Leger

Steeds meer jongeren schrijven zich in voor een stage bij Defensie. Toch kiezen steeds minder jongeren daarna voor een carrière bij diezelfde werkgever. Dat vernam N-VA-Kamerlid Renate Hufkens van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Volgens Hufkens is het noodzakelijk dat Defensie blijft verjongen.

De  stages die Defensie jaarlijks organiseert, zijn een interessante manier om jongeren warm te maken voor een carrière bij ons leger. De voorbije jaren wonnen die stagekampen aan populariteit: tussen 2011 en 2014 steeg het aantal deelnemers met 40 procent. Opvallend is ook dat de meesten (83 procent) jongens zijn.

Helaas was het aantal deelnemers dat achteraf koos voor een carrière bij Defensie nooit eerder zo laag. Terwijl in 2012 nog 54 van de 571 deelnemers doorstroomden naar Defensie (bijna 10 procent), gold dat in 2014 nog slechts voor 20 van de 799 deelnemers (2,5 procent).

Evaluatie dringt zich op

“Verjonging van ons defensieapparaat blijft een belangrijke uitdaging. Je moet weten dat de gemiddelde leeftijd bij Defensie nu 42,6 jaar is”, verduidelijkt Hufkens. “De kampen zijn een belangrijke meerwaarde voor het imago van Defensie bij de jeugd, maar de doorstromingscijfers zijn zo laag dat een evaluatie zich opdringt. Die kampen hebben namelijk ook een kostprijs.”

Door de recente besparingsoperatie daalde het aantal jongerenstages het voorbije jaar van 32 naar 22, wat een besparing van 50.000 euro opleverde. “Dat is maar een klein bedrag tegenover de globale besparingen binnen Defensie. Bij een evaluatie van de kampen is het volgens mij dan ook belangrijker te kijken naar het rendement in plaats van louter naar de kostprijs”, besluit Hufkens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is