Minister Demir investeert tot 2026 jaarlijks 2,4 miljoen euro in ontwikkeling masterplan Corda Campus 2.0

Door Steven Vandeput op 27 mei 2022, over deze onderwerpen: Hasselt

Vlaams minister Zuhal Demir gaat tussen nu en 2026 jaarlijks 2,4 miljoen euro mee investeren in de realisatie van de eerste fase van het masterplan Corda Campus 2.0, waarmee de site in Hasselt onze regio als innovatieve en duurzame regio sterker op de kaart zet en talent naar Limburg kan halen. “Met het Masterplan Corda Campus 2.0 bouwt LRM het innovatiefste hart van Limburg verder uit en kunnen we er in slagen onze economie een sterke boost te geven”, klinkt het bij Demir. Ook burgemeester Steven Vandeput is tevreden met de investering. De eerste fase van de ontwikkeling is de innovatieve Corda Arena.

 

Zes jaar na de start is de Corda Campus, ontstaan op de resten van de vroegere Philips-fabriek, uitgegroeid tot een toonaangevende technologie- en innovatiecampus. Niet alleen in België, maar ook ver daarbuiten. Zo'n 250 bedrijven zijn vandaag goed voor ruim 5.000 jobs. Het gaat daarbij niet alleen om kleine start-ups en al wat grotere scale-ups, maar ook om bedrijven die toonaangevend zijn in hun sector, zoals Cegeka.

 

De Corda Campus wordt de komende jaren gevoelig uit­gebreid. Het masterplan Corda 2.0 voorziet in een investering in onder meer moderne kantoren, een datacenter, een inter­nationale school en business flats voor bedrijven op de site. De voorbije maanden werd gewerkt aan een masterplan 2.0 dat de ­komende vijf tot tien jaar nog eens 9 hectare extra wil ontwikkelen, bovenop de al bestaande 14 ­hectare.

  

Vanuit de Vlaamse regering worden de verdere ontwikkelingen van de Corda Campus ten volle ondersteund, niet in het minst door Vlaams minister Zuhal Demir. Zij trekt de komende vijf jaar elk jaar 2,4 miljoen euro uit om mee te investeren in de site van de Limburgse Reconversie Maatschappij NV.

 

Versnelling Corda Arena
De extra investering in Vlaanderen voor dit Limburgse project komen van Toerisme Vlaanderen en zullen gebruikt worden om fase 1 van het masterplan te versnellen, de bouw van de Corda Arena tegen 2024. Deze nieuwe innovatieve infrastructuur zal state -of-the -art voorzieningen aanbieden om grote events/congressen/sportmanifestaties op een digitale en/of hybride belevingsmanier te ondersteunen en wereldwijd te streamen.

  

De bouw van deze digitale arena past perfect in het kader van de relanceplannen in een context waar alle congres en evenementenbestemmingen competitiever dan ooit te werk zullen gaan om de verloren slag in te halen van de coronaperiode. Het laat toe aan Vlaanderen om zich internationaal sterk te positioneren door op hoogkwalitatieve en digitaal innovatieve wijze alle wereldwijde doelgroepen te bereiken. 

  

Het Corda Arena project bevindt zich als eerste in de concrete voorbereidingsfase. De ambitie is er om in 2024 de arena gerealiseerd te hebben. Steven Vandeput, burgemeester van stad Hasselt, is dan ook enthousiast over de investering in de Corda Campus: “Met de realisatie van deze spraakmakende belevingsarena zetten we Hasselt op de kaart in Vlaanderen en de Euregio. Als stadsbestuur willen we ons verder profileren binnen het evenementen – en zakentoerisme. Dit project past perfect binnen deze strategie”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is