Liquidatiebonus: bocht Open Vld is pseudo-oplossing

Door Steven Vandeput op 4 april 2014, over deze onderwerpen: Belastingen, Ondernemen

De regering-Di Rupo verhoogde vorig jaar de roerende voorheffing op de liquidatiebonus van 10 naar 25 procent. Die belastingverhoging voor zelfstandige ondernemers die hun zaak stopzetten heeft sindsdien al zo veel kwaad bloed gezet dat Open Vld nu voorstelt om de regels bij te schaven.

Die ondernemers zouden de mogelijkheid krijgen om jaarlijks een deel van de belaste reserves of winst te reserveren op een aparte passiefrekening. Daarop betalen ze dan onmiddellijk tien procent roerende voorheffing in plaats van pas bij liquidatie. “Nog maar eens een nieuwe regeling invoeren om een net ingevoerde pestbelasting te compenseren, is te absurd voor woorden”, reageert de N-VA. “Voor ons is er maar één goede oplossing en dat is die onrechtvaardige belastingverhoging terugschroeven. Daarom zijn we ook naar het Grondwettelijk Hof gestapt.”

“De liquidatiebonus is het pensioen van de zelfstandige ondernemer”, zegt N-VA-Kamerlid en begrotingsspecialist Steven Vandeput. “Dat werd door de regering-Di Rupo uitgemolken, met als enige doel de begroting min of meer op de rails te houden. Het heeft ertoe geleid dat tal van ondernemingen gewoon werden stopgezet. UNIZO raamde dat aantal vorig jaar op 25.000. Dat deze maatregel aan Vlaamse kant ooit goedkeuring vond blijft onbegrijpelijk.”

Maar nieuwe boekhoudkundige en fiscale constructies leiden niet tot vereenvoudiging. En elk jaar tien procent uit de reserves van een onderneming halen zal het kapitaal  van die onderneming ook niet versterken. “Dat men hier nu mee afkomt, enkele weken voor de verkiezingen, bewijst dat de regering-Di Rupo, met steun van Open Vld, ondernemerschap niet goed gezind is”, besluit Vandeput.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is