Europees begrotingsrapport: “Borstklopperij regering is ongepast”

Door Steven Vandeput op 15 november 2013, over deze onderwerpen: Economie, Federale begroting

"De borstklopperij van de regering is ongepast", stelt N-VA-Kamerlid Steven Vandeput in een reactie op de resultaten van de Europese Commissie. "Het begrotingstekort daalt onder de 3 procent van het BBP, dat klopt. Maar de inspanningen die de regering levert in 2014 zijn niet genoeg voor de Europese Commissie. En ook de staatsschuld blijft maar stijgen." 

De regering-Di Rupo beloofde eind mei nog een structurele verbetering van 0,75 procent BBP in 2014, maar dat blijkt nu amper 0,4 procent te zijn. Het structureel tekort zal eind 2014 nog steeds 1,8 procent bedragen. In 2014 bespaart België slechts 366 miljoen euro. Moet nog weggewerkt worden: 8,9 miljard!

De Belgische schulden blijven ook stijgen in 2014. Er is opnieuw sprake van een sneeuwbaleffect. Bovendien bevestigt de Europese Commissie dat de regering-Di Rupo te weinig oog heeft voor concurrentiekracht van de bedrijven. De lasten op arbeid moeten verder naar beneden.

Op het einde van de rit zal het begrotingsrapport van Di Rupo I allesbehalve rooskleurig ogen. Twee derde van de inspanningen om in 2016 een begroting in evenwicht te halen, schuift de regering door naar 2015.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is