Een stukje Westhoek in hartje Londen

Door Steven Vandeput op 7 november 2014

Minister Vandeput woonde op 6 november de Flanders Fields Memorial Garden in Londen bij. Het groene grasperk naast het hoofdkwartier van de Britse Guards is aangelegd met aarde van West-Vlaamse kerkhoven uit de Eerste Wereldoorlog.

Een jaar geleden meerde het Belgische fregat Louise-Marie aan op de kade van de Thames in Londen. Aan boord waren zeventig juttenzakken met bijzondere aarde. Elk zandzakje vertegenwoordigde een kerkhof uit de Westhoek waar gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog een laatste rustplaats vonden. Nu vormt al dat zand een mooie herdenkingstuin aan de Wellington Barracks. Het is het monument voor de vele Britse Guards die honderd jaar geleden tijdens de Groote Oorlog sneuvelden.

Hooge Crater, Lijssenthoek en Tyne Cot zijn maar enkele kerkhoven die symbolisch een tweede thuis vonden in hartje Londen. Voor de Britten is de herdenkingstuin van groot belang. "Wij zijn speciaal naar Londen gekomen voor de officiële opening van de tuin", vertelt de Britse Stephanie Fritzgerald. "Het is belangrijk dat de nieuwe generaties weten welke offers het Britse leger bracht tijdens de Eerste Wereldoorlog."

Maar ook voor België en meer bepaald voor Defensie heeft de herdenkingstuin een bijzondere betekenis. "Na de Eerste Wereldoorlog zei men 'nooit meer oorlog'", vertelt Defensieminister Steven Vandeput. "Aan die vrede werkt Defensie vandaag nog altijd elders in de wereld. Maar we mogen zeker de landen niet vergeten die destijds bij ons de wapens opnamen, zoals de Britse Guards. Vooral voor de jongere generatie militairen is die bewustwording belangrijk."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is