Akkoord over tramtraject centrum Hasselt

Door Steven Vandeput op 1 oktober 2019, over deze onderwerpen: Hasselt

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD hebben ook een akkoord bereikt over het traject dat de Spartacustram in het centrum van Hasselt zal afleggen. De hoofdhalte zal gelegen zijn op de hoek van de Bampslaan en volgt de Groene Boulevard tot aan het Kolonel Dusartplein waar de tram de Boudewijnlaan opdraait. Deze optie neemt de bezwaren die Hasselts burgemeester Steven Vandeput had geuit, weg. Ook met Lijn 2 en Lijn 3 wordt onverminderd doorgegaan.

 

Het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord schepte dus ook duidelijkheid over het Spartacusplan. De Limburgse kopstukken Steven Vandeput (N-VA), Lode Ceyssens (CD&V) en Marino Keulen (Open VLD) kwamen tot een akkoord.

De selectiedraadprocedure die voor Lijn 1 Hasselt – Maastricht reeds was opgezet onder de vorige regering loopt gewoon verder. “Het tracé wordt aangepast waardoor de tram de drukke Koningin Astridlaan niet zal moeten kruisen. Zo zal ook de Heilig Hartwijk worden vermeden. Dat was een voorwaarde die ik had gesteld. Deze tram mocht de veiligheid en de leefbaarheid in mijn stad niet aantasten. Daarvoor heb ik op tafel geklopt”, aldus Hasselts burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Vandeput.

De tramsporen worden volledig rond de Groene Boulevard aangelegd en zullen één rijvak innemen. Op termijn kan op deze infrastructuur ook een stadstram worden ingezet, die de boulevardpendels kan vervangen. “Hierdoor zal het bus- en autoverkeer op onze Groene Boulevard ingrijpend kunnen afnemen. De Boulevard krijgt meteen een aanzienlijke opwaardering. Dat is zeker ook het geval voor de Bampslaan. Op het einde van deze laan zal aan de kleine ring de eerste (hoofd)halte van de tram worden aangelegd. De Bampslaan dient enkel nog om de tram van zijn rangeerstation naar de hoofdhalte te rijden. Verder wordt deze verkeersvrij en zal als promenade met veel groene elementen worden ingericht. Daardoor zullen de pendelaars als het ware naar de hoofdhalte geleid worden. Dat wordt een aangename wandeling van het treinstation tot aan die halte. Ook voor de handel en leefbaarheid van de Bampslaan is dit een enorme sprong voorwaarts”, aldus Vandeput die hiermee meteen ook de stationsbuurt opwaardeert.

Verder werd afgesproken dat de ondertunneling van de spoorweg in Bilzen zal zo spoedig mogelijk worden aanbesteed, zodat die werken kunnen starten.

Ook over Lijn 2 richting Genk/Maasmechelen en Lijn 3 richting Noord-Limburg werden akkoorden bereikt.

“Deze drie lijnen, samen met hun knooppunten van bussen en vervoer op maat, moeten ervoor zorgen dat onze provincie eindelijk deftig openbaar vervoer krijgt en dat de Limburgse pendelaars naar Antwerpen, Brussel en de rest van Vlaanderen vlot het treinstation van Hasselt kunnen bereiken”, aldus Vandeput.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is